POLITIK

SD-politiker blir pirat

Uppdaterad 15:34

Piratpartiet har fått sin första politiker i kommunfullmäktige - och det är på grund av en före detta sverigedemokrat.

Om sitt gamla parti säger han:

Han heter Jan Rume och hoppade av Sverigedemokraterna för en månad sen. Nu ska han bland annat jobba för ett "mångkulturellt samhälle".

-- Jag har nog aldrig haft de främlingsfientliga värderingarna, jag har kompisar som är utlänningar. Allt det här med invandringen blev så kraftigt, jag upplevde det som väldigt negativt, säger Jan Rume.

Det var i december som han hoppade av Sverigedemokraterna efter interna konflikter, som det heter. Det enda uppdraget han behöll var just stolen i kommunfullmäktige i Ronneby och nu blir han alltså Piratpartiets förste kommunpolitiker.

Partiledaren Rick Falkvinge hälsar Rume välkommen på sin blogg idag.

Ser du inget problem alls i att Piratpartiets första kommunpolitiker är en person som var sverigedemokrat för bara en månad sen?

– Vi har ju helt olika människosyn, men det hindrar ju inte att någon gradvis kan mogna och komma på att man inte håller med om saker, säger Rick Falkvinge när vi ringer upp.

Framför allt hoppas Falkvinge kunna ta hjälp av Jan Rume till valet i höst - för att lära sig mer om hur man ska bli invald i kommunerna. Från insidan.

Hoppas du att Jan Rume ska ta med sig sina gamla väljare och "omvända" dem också?

– Vi försöker hela tiden sprida våra ideal och idéer, så det är bara positivt när det dyker upp nya förebilder.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista