Färre unga får problem med sms-lån

Förra året fick Kronofogden in rekordmånga obetalda sms-lån. Unga, mellan 18 och 25 år, är den enda åldersgrupp där ärendena faktiskt blir färre.

Vi frågade unga på stan i Stockholm om deras syn på sms-lån:

– Jag tänker att det blir stressigt, någonting man tar i panik utan att tänka efter.

– Om man tar ett sms-lån känns det som att man är i en väldigt dålig ekonomisk sits och det känns som en väldigt dålig idé.

Jan Åkerlund på Kronofogden tror att de svaren är representativa för unga människors syn på sms-lån i dag.

– Jag är övertygad om att den unga generationen snabbare har insett det dyra i att köpa 3 000 kronor för 3 600, säger han.

För bara ett par år sen stod unga mellan 18 och 25 år för nästan 40 procent av alla obetalda sms-lån. Nu är den siffran nere i drygt 20 procent.

Det beror dels på att antalet unga blir färre, men också att alla andra grupper istället ökar. Till exempel är andelen 46-55-åringars obetalda sms-lån nästan dubbelt så stor i stället.

– Det är väldigt många i de åldersgrupperna som har problem med ekonomin. Då kan man hugga tag i ett sådant här lån, som ett halmstrå att försöka dra sig upp igenom. Men skaffar sig en frist och behöver inte tänka på andra lån och räkningar på ett tag.

De som lånar nu tar oftast sms-lån för att kunna betala andra lån, säger Jan Åkerlund. Förut var det många fler som lånade för att kunna handla - ungefär som Jörgen som vi träffar på stan:

– Jag har tagit ett smslån en gång. Det var precis när jag hade fått ett nytt jobb och hade det knapert med pengar.

Skulle du göra det igen?

– Det är tveksamt faktiskt, jag tycker inte att villkoren är fördelaktiga direkt.

Vet du någonting mer om sms-lån nu som du inte visste då?

– Man har ju hört att många fler hamnar i skulder nu. Det visste jag inte lika mycket på den tiden.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista