"Utlandsjobben tillbaka efter krisen"

Det ser ut att bli bättre tider på arbetsmarknaden, tror Arbetsförmedlingen. Ett tecken på det är att utländska företag söker arbetskraft i Sverige.

Idag har Disneyland Paris varit i Stockholm för att rekrytera inför sommaren.

Lyssna:

Amanda Andersson Damberg är 18 år och bor i Härnösand, men i natt åkte hon buss till Stockholm för att få ett sommarjobb. Jobbet hon söker är på nöjesparken Disneyland Paris.

- Det spelar inte så stor roll vad jag jobbar med, så länge man får prata franska och träffa människor, säger hon.

Över 90 personer hade tagit sig till Arbetsfrömedlingens kontor i centrala Stockholm idag. Disneyland Paris ville anställa så många personer som möjligt.

- Svenskar har ofta en väldigt bra engelska och dessutom har de personer som jag träffat här idag varit väldigt bra på franska, säger Jean Noël Thiollier som är ansvarig för rekryteringen till företaget.

Tillbaka efter krisen

Disneyland Paris har sökt personal i Sverige under tio år, men de senaste åren har de inte varit här. Nu är företaget tillbaka efter finanskrisen. Arbetsförmedlingen tror att fler företag kommer att följa efter och att det här kan betyda att läget på arbetsmarknaden håller på att ljusna.

- Vi hoppas på att det här kan vara ett tidigt vårtecken för den europeiska ekonomin, säger Peter Holm som är EURES-rådgivare och verkar för att människor ska söka jobb inom Europa.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".