Valet 2010

C och V lovar höjda studiebidrag

Vänsterpartiet lovar studenterna högre studiemedel och fler lärare i fall de vinner valet. Centerpartiet lovar också högre studiemedel, och möjlighet att vara sjukskriven på halvtid, det sade de i en debatt i dag.

– När det är valår så gäller det att politikerna inte bara struntar i högskolan utan det måste komma löften för det saknas just nu 30 procent i resurser, säger Klas-Herman Lundgren på Sveriges förenade studentkårer SFS.

Han säger att de viktigaste valfrågorna för SFS är mer undervisning, högre studiemedel och hjälp till studentkårerna så att de överlever när det blir frivilligt att vara med i kåren.

Vi bad Vänsterpartiet och Centerpartiet att komma med sina två bästa bud.

– För studenterna vill vi höja studiemedlen med ungefär 700 kronor, för att de ska kunna ägna sig åt studierna. Det andra vi vill är att höja kvalitén i högskolan, höja anslagen till grundutbildningen för att till exempel ha fler lärarledda timmar, säger Rossana Dinamarca (V).

– Vi höjer studiemedlet ytterligare med 300 kronor i månaden. Och studenter får bättre del av trygghetsstystemen. Bland annat tycker jag att man som student ska kunna vara halvtidssjuk och plugga på den andra halvan, säger Roger Tiefensee (C).

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista