Riskerar 740 000 i böter för protesten

Två personer som tog sig in för att protestera mot en vapenfabrik i Malmö åtalas nu för olaga intrång. Företaget Aimpoint som tillverkar kikarsikten till skjutvapen kräver fredsaktivisterna på 740 000 kronor. Karin Carlsson, som är en av de åtalade tycker inte att det är rimligt.

– 740 000 kronor, det är ju för mig helt oproportionerligt utifrån vad vi har gjort. Vi har klättrat över ett stängsel och vecklat ut en banderoll där vi säger att Aimpoints vapen går till den amerikanska armén. Aimpoint dödar alltså folk i Irak.

Det var Karin Carlsson och fem personer till som klättrade in på vapenfabrikens område i september 2008. Karin beskriver det som en öppen och fredlig manifestation med syfte att väcka opinion. De hade tagit kontakt med företaget och sagt och de tänkte komma dit, därför valde Aimpoint att stänga ner fabriken den dagen och det är bland annat som kompensation för det som de kräver aktivisterna på så mycket pengar nu.

Tre av de andra aktivisterna har redan dömts i rätten men bara till dagsböter på 3000 kronor. Att Karin Carlsson också har en rättegång att vänta oroar henne inte.

– Jag tänker inte låta mig skrämmas av det här. Jag tycker att det är viktigt att säga ifrån och jag tror på att man kan förändra världen. Jag vet att jag kommer att fortsätta att kämpa för rättvisa och för att svensk vapenexport ska avskaffas totalt.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista