Facebook-tjuvar stal 66 000

Uppdaterad 14:39

En kille från Skövde blev av med 66 000 kronor efter att ha blivit lurad på Facebook.

Han blev av med pengarna efter att någon hackat sig in på 25-åriga Anna Millegårds Facebook och bett om bankkontouppgifter från kontakterna på hennes vännerlista.

På Sitic där de jobbar med It-incidenter är säkerhetsexperten Robert Jonsson inte särskilt förvånad

Emma lurades av den som kapade Annas konto, läs

Har någon försökt lura dig på bankuppgifter på Facebook eller något annat ställe? Kommentera!

– När jag loggar in på Facebook ser jag att det är massa chatkonversationer startade med folk jag inte pratat med på jättelänge och vissa fall inte pratat med alls, säger Anna Millegård.

Anna insåg då att någon eller några tagit sig in på hennes konto och börjat chatta med hennes vänner.

– Personen skrev ganska kort först - "hej", "hur är det?" och gick sedan rakt på sak, säger hon.

I Annas namn förklarade personen förklarade att han/hon tappat bort sin bankdosa och behövde låna koder. Minst fyra personer ska då ha gett ut sina uppgifter.

– Det är de jag vet, men det kan ju vara fler, säger Anna Millegård.

I minst två av fallen så lyckades personen ta sig in på bankkontona. En tjej förlorade 4 500 kronor och en kille blev av med 66 000 kronor.

– Hon som blivit av med mindre pengar har i stort sett blivit lovad av banken att hon kan få tillbaka pengarna, men för den andra personen ser det mörkt ut, säger Anna Millegård.

– De känner sig skyldiga för att de gått på det. Egentligen vet de ju att man inte ska lämna sådana här uppgifter, fortsätter hon.

Bedrägeriförsöken för att komma åt personers bankuppgifter blir allt mer kreativa. Allt från mejl som påstås vara från banken till personer som ringer upp och säger att de är från säkerhetsavdelningen och behöver ens bankkoder.

– Men vi har inte hört om den här sortens bedrägeriförsök där man använder Facebook, säger Anna Sundblad är presschef på Swedbank

Om det är någon som har tagit sig in på fler konton än Annas för att lura folk på bankkontouppgifter vet vi inte. På Facebooks Pr-byrå i Sverige säger man att man inte hört om problemet tidigare.

Killen som blev av med 66 000 kronor trodde det var en nära kompis som behövde hjälp med inloggningsuppgifter och insåg försent att det var någon annan som satt och chattade på hennes konto. Han har polisanmält händelsen och kontaktat banken där han hade pengarna.

– Det känns jättejobbigt att personer som jag känner råkat illa ut när de trott att de gjort mig en tjänst. Det är riktigt jobbigt, säger Anna Millegård.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista