INRIKES

Tjänsterna som sätter dig på kartan

Den som råkat fastna på bild på någon av webbens street view-tjänster och inte vill synas där har olika möjlighet att klaga beroende på vilken sajt bilden ligger uppe. Sajterna styrs nämligen av olika lagar.

– För många är det nog konstigt att exakt samma tjänst styrs av olika regelverk, säger Göran Gräslund som är generaldirektör på Datainspektionen.

Datainspektionen kan bara gripa in om det handlar om en sajt utan utgivningsbevis, som Google street view till exempel. För den gäller personuppgiftslagen för att skydda folk integritet. Men när det gäller sajter som har utgivningsbevis och ansvarig utgivare, väger i stället yttrandefrihetsgrundlagen tyngst.

– Det är två grundläggande rättigheter vi pratar om här. Den ena är rätten att få vara i fred och det andra är yttrandefriheten. Om de två principerna kolliderar med varandra, då tycker nog många att yttrandefriheten är viktigare, säger Göran Gräslund.

Maskar inget
Och Hitta.se prioriterar yttrandefriheten, för medan Googles policy är att göra ansikten och nummerskyltar på bilar suddiga - så maskar inte hitta.se någonting.

– Vi tycker inte det finns någon större anledning att göra det. Det är en snap shot av verkligheten som är tagen vid någon tidpunkt och just då ser saker ut på det här sättet, säger Rui Brites De Sousa som är vd på Hitta.se.

Tar bort i vissa fall
När någon hör av sig till Hitta.se för att han eller hon inte vill vara med på bild granskas motiveringen till det och i vissa fall tas bilden bort. Till exempel tog man bort en bild på en villa där barnen lekte i trädgården, men en person som inte ville att hans bil skulle synas utanför huset fick inte sin vilja igenom.

– Vi tycker att våra bilder är mycket mer levande än liknande bilder, där man suddar bort saker och ting. Och man vet inte när bilderna är tagna eller i vilket sammanhang. Det finns ingen koppling till någonting, säger Rui Brites De Sousa.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".