Framgång för Pirate bay i Norge

I Norge har en hovrätt idag bestämt att operatören Telenor inte behöver stänga ner accessen till fildelningssajten The Pirate Bay, som musik- och filmbranschen krävt.

Hovrätten skriver i sitt beslut att man inte kan se det som att Telenor hjälper sina kunder till att begå brott bara genom att erbjuda tillgång till Pirate Bay.

Upphovsrättsorganisationen STIM:s motsvarighet i Norge, TONO:s VD säger att rättighetsinnehavarna är rättslösa i kampen mot att stänga The Pirate bay. Idag beslutade norsk domstol att inte pröva om bredbandsleverantören gör något fel om man låter kunderna använda fildelningssajten.

– Vi rättighetsinnehavare är var jag skulle vilja kalla för rättslösa på det här området säger Cato Strøm som är TONO:s VD.

Det var i december som Telenor vann i norsk domstol mot antipiraterna. Tonsättarnas intresseorganisation, TONO överklagade, men idag har Borgartinget som är en högre instans i det norska rättsväsendet kommit fram till att Telenor inte gör något fel när man låter sina kunder använda The Pirate Bay. Domstolen valde därför att inte ta upp fallet.

– För oss är det här inte en sak om att spärra The Pirate bay eller inte. Det är en principiell sak, om en internetleverantör ska tvingas stänga/spärra innehåll på nätet säger Atle Lessum, informationschef på Telenor i Norge.

I Sverige har Film- och musikbolagen gått på direkt på dem som driver The Pirate bay och dem som levererar nätet till fildelningssajten.

Men i Norge har upphovsrättsorganisationerna istället försökt få Telenor att stänga ner tillgången till fildelningssajten för sina kunder och som domstolen nu alltså anser inte är förenligt med Norsk lag.

– Normalt sätt när man menar att någon gör något olovligt så går man på dem. Antingen går man direkt på The Pirate bay eller de som fildelar olagligt, men inte på nätleverantörerna säger Atle Lessum.

Nu har musik- och filmbolagen tillsammans med nätleverantörerna blivit inbjudna till Norska kulturdepartementet för att diskutera hur man ska stoppa olaglig fildelning i Norge.

– Vi är ju eniga i sak allesammans, alla vill att artister och konstnärer ska få betalt, det är inte det att vi är oeniga om metoden, så låt oss sätta oss för att diskutera vad vi ska göra åt olaglig fildelning. Och se om dialogen gör oss eniga, säger Atle Lessum på Telenor.

Lars-Peter Hielle
l
ars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".