Felix König, ordförande RFSL Ungdom

Många HBT-unga utsätts för våld

En femtedel av alla unga homo- bi- och transpersoner mellan 16 och 25 år har utsatts för våld av anhöriga.

Många HBT-personer mår sämre än heteropersoner visar nya siffror från Ungdomsstyrelsen. De är mer utsatta för mobbning, hot och våld.

Vio Szabo är 24 år och pluggar Kreativt skrivande. Vio kallar sig själv för transperson och vill helst inte se sig som tjej eller kille trots att hon föddes som tjej. Tillsammans med sin sambo upplever Vio att det ibland är hotfullt att gå ut.

– Vi brukar inte gå ut när det är fotbollsmatch. Rätt ofta när vi går ut har det hänt att vi tar en taxi hem för att vi känner att det är för mycket folk i tunnelbanan som håller på och är aggressiva. Då är det jättelätt att gå på oss för att vi inte ser ut som man förväntar sig.

Enligt Felix Köning som är ordförande på RFSL Ungdom är det redan känt att hbt-ungdomar har ett tufft liv med depression och trakasserier.

– Men den här siffran med att var femte ungdom har blivit utsatt för våld i hemmet är en ganska ny siffra och ganska oroväckande. Man borde satsa mer på skolpersonalens kompetens. Sen så behövs det pengar för sociala mötesplatser för hbtt-ungdomar. Det finns faktiskt inte så många platser som man kan vara sig själv i Sverige.

          

Paloma Vangpreecha
paloma.vangpreecha@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".