Försäkringsbolag jagar på nätet

Facebook, Twitter och Google, det är några av de sajter som försäkringsbolag kollar när de misstänker att någon försöker fuska.

- Det har blivit lättare att få tag på information, det går snabbare och blir bättre utredningar, säger Gertrud Lehmann på Länsförsäkringar.

Flera försäkringsbolag som vi pratat med berättar att all information som folk delar med sig av på nätet, hjälper dem att avslöja misstänkta försäkringsbedrägerier.

På Länsförsäkringar har man till exempel hittat sportresultat och bilder från äventyrsresor på personer som är sjukskrivna och inte kan jobba på grund av olyckor.

Men hur fungerar det, blir ni kompis med folk på Facebook för att kunna se deras bilder?

- Vi gör ju inga brottsprovokativa saker, vi jobbar med öppen information, men jag vill inte avslöja exakt hur vi jobbar. Det vore dumt.

Varje år utreder Länsförsäkringar ungefär 2000 ärenden, och i drygt 60 procent av de ärenden hittar försäkringsbolaget försök till fusk. I pengar handlar det om ungefär 90 miljoner kronor som folk försöker få ut i ersättningar, utan att ha rätt till det.

- Det är väldigt mycket pengar, och då är ju det bara det vi upptäcker. Vi räknar med att mörkertalet är stort.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".