ekonomisk kris

Inga räddningspengar till Grekland

Idag har EU-ledarna toppmöte i Bryssel. Det de framför allt diskuterat är Grekland, det EU-land som har störst ekonomiska problem just nu - och vad man ska göra åt problemen.

EU-ordföranden Herman van Rompuy har sagt att länderna är överens om att man ska hjälpa Grekland, men det verkar i första hand handla om "moraliskt och politiskt" stöd till Grekland, inte ekonomiskt.

Alla strejker och protester i Grekland senaste tiden har handlat om regeringens nedskärningar. Statsanställda ska få lägre lön, skatterna ska bli högre och folk ska gå i pension senare. Grekland har inte så mycket till val än att ordna upp sin ekonomi. Landet har runt 3 biljoner kronor i lån, det fattas fyra gånger mer pengar i budgeten än vad som är okej för ett Euro-land och man pratar om att Grekland kan få slut på pengar till räkningar redan i vår. Konkurs, alltså.

Även om Grekland är ett viktigt land i Eurosamarbetet så tvekar de flesta länderna till att hjälpa till med lån, till exempel. Dels finns det regler som säger att Euroländerna inte ska gå in och nödrädda andra länder, men det handlar också om att det finns fler länder som har kass ekonomi och stora lån: Portugal och Irland, till exempel.

Sen Grekland gick med i valutaunionen och införde euron 2001, så har de grekiska regeringarna använt stabiliteten som det innebär att dela valuta med en massa tunga länder till att ta billiga lån för att höja löner och bygga ut samhället.

Men man har varit dålig på att få in skatt, många greker skattefuskar och det har gjort att Grekland fått svårt att betala tillbaka på sina lån - särskilt nu under den ekonomiska krisen när läget har blivit allmänt värre.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".