1 av 2
2 av 2
piratpartiet

Fler politiker fuskar för att få plats

En piratpartist som ville in i riksdagen har mixtrat med valresultat. Nu har han lämnat partiet.

Rick Falkvinge:

Upptäckten gjordes i helgen, och samtidigt utreds listfusket bland moderaterna.

Vad tycker du om fusket? Påverkar det din röst i det kommande valet? Kommentera och diskutera!

Det har pratats mycket om valfusk bland moderaterna de senaste dagarna. Nu har också en piratpartist myglat till sig röster genom att registrera falska medlemmar.

– Han har haft en relativt känd roll i stockholmsdistriktet. Inte på nationell nivå, men inom stockholmkretsarna har han varit känd, säger Rick Falkvinge som är partiledare.

Det handlar egentligen om två val där den här killen har kunnat rösta på sig själv genom medlemmar som han har skapat. Ett val gjorde att han hamnade i mitten på Piratpartiets valsedel inför riksdagsvalet. Och så i distriktsledarvalet i Stockholm som egentligen skulle ha varit klart just idag. Partiet upptäckte fusket när så många röster på nätet kom från samma IP-adress.

– När det gäller distriktsledarvalet kastar det omkull alla förutsättningar, det är bara att hälla ut rösterna och börja om.

Valet till riksdagslistan kommer däremot inte att göras om. Hans namn är bortplockat från valsedlarna och även i det värsta scenariot, att alla hans röster skulle ha varit manipulerade, ändras inte resten av valresultatet ändå säger Rick Falkvinge.

– Det här är en väldigt jobbig historia, det är tragiskt för alla inblandade.

Hur gör ni för att det inte ska hända igen?

– Vi har lagt till ytterligare kontroller och rutiner, men i en organisation med 50 000 personer så kommer sådana här situationer att uppstå från och till. Det är nog ofrånkomligt tyvärr.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".