Grovt förtal att säga fnask på nätet

En 20-årig kille från Göteborg dömdes i dag för grovt förtal efter att ha hängt ut flera tjejer på sin blogg med namn och bild och bland annat kallat dem för fnask och "att de är lätta att få i sängen".

Vi har pratat med två av tjejerna som var 16 år när killen skrev om dem på sin blogg:

Bloggen fick stort genomslag för ett par år sedan och hade över 40 000 unika besökare. Vissa av inläggen hade långt över 100 kommentarer som 20-åringen godkänt. Många av dem innehöll också enligt rätten "starkt nedsättande innehåll".

– Alla läste den, den var uppe på alla skärmar i datasalen.

Killen hade skrivit om flera personer - en tjej kallades "det blonda fnasket med grisnäsan" och om andra har han skrivit att de dricker mycket alkohol och att de har sex med vem som helst.

– Jag hade vetat om bloggen innan. Så gick jag in kollade och såg mitt eget namn. Jag blev jätteledsen. Fick en klump i magen och jag undrade liksom vad folk skulle säga om det som stod och om mig.

De två tjejerna vi pratat med plus två tjejer till valde att anmäla och gå hela vägen till rättegång.

– Han ska inte skriva inte så om folk, det finns ingen anledning till att han gör det. Det var det som gjorde att vi anmälde, att folk mått så himla dåligt av det.

Den 20-årige killens advokat Lars-Göran Fredriksson har inte hunnit få domen, men berättar att hans klient genom hela rättegången sagt att han inte ska ha gjort sig skyldig till grovt förtal.

– Han menar att det inte var han som skrev på bloggen utan det var någon annan, säger advokat Lars-Göran Fredriksson.

Enligt tingsrätten så är det bevisat att 20-åringen skrivit inläggen och dömer därför honom tillsammans med en del andra brott till sammanlagt 140 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn. Dessutom ska han betala 10 000 kronor var i skadestånd till tjejerna.

– Det känns bra att rätten ser så allvarligt på det, säger en av tjejerna som anmälde.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se