1 av 2
Det blev tumult på Värmdö gymnasium förra veckan när Nationaldemokraterna hade bokbord där.
2 av 2
Utbildningsministern

Vill hjälpa skolorna tackla partierna

Skolverket ska få i uppdrag av regeringen att kolla hur skolorna ska hantera olika politiska partier och organisationer. Många rektorer har ju stängt ute alla politiska partier från skolorna, för att slippa besök från till exempel främlingsfientliga partier.

Vad tycker du, hur ska man göra med de politiska partierna i skolorna?

På Värmdö Gymnasium i Stockholm släppte de in Nationaldemokraterna för två veckor sedan och lät de ha ett bokbord på skolan. Efteråt blev det stökigt utanför.

– Egentligen tycker jag det är bra att man får möte den här världen som faktiskt finns utanför skolan redan i skolan där man kan hantera den och diskutera den så man har chans att bilda sig en uppfattning, säger 17-åriga Astrid Råberg.

 "Se verkligheten"
– Det är viktigt att våra elever får träffa dem och se verkligheten, vad det är för typer och vad är det för konsekvenser av det de vill. Man måste ta konfrontationen med dem och det tycker jag skolor ska göra. Vi hade tre poliser på skolan, skolledningen och personal var ute och vaktade så det gick lugnt till. Sedan blev det bråk när de lämnade huset och det var vi inte beredda på så det är lärdom man får ta säger rektor Arne Andersson.

Rädsla för rasistiska åsikter
I höst är det riksdagsval och de politiska partierna ligger på för att få komma ut med sina budskap men det finns alltså en rädsla bland skolorna att partier med till exempel rasistiska åsikter ska vilja komma dit. Därför väljer många att säga nej till alla istället - och det här vill regeringen ändra på och ska därför be skolverket kolla på hur skolorna kan få bättre guidning i hur ska kunna ta emot politiska partier.

Att det är ett problem som det är nu tycker till exempel de borgerliga ungdomsförbunden som ihop med Ungdomar mot rasism skrivit en debattartikel i Svenska dagbladet idag.

Ola Karlman är ordförande för Ungdomar mot rasism.

--Extremismen kommer ju inte bry sig så att säga om ett förbud kommer. De kommer ju att finnas på plats runt skolan eller lägga lappar i skåpen eller vad det må handla om och då har man stängt ute motkraften mot den här typen av rörelser och då stärker man bara den extrema rörelsen.

Det skolan kan göra är ett erbjuda det de säger nyanseras på något sätt, till exempel att bjuda in oss eller ett annat ungdomsförbund som kan samtala kring den här typen av frågor utifrån ett mer nyanserat perspektiv, säger Ola Karlman.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".