Finland

Minister vill förbjuda pälsfarmar

En finsk djurrättsorganiation har smygfilmat runt trettio rävfarmar i Finland. Det har fått arbetsministern Anni Sinnemäki att vilja förbjuda pälsfarmar helt.

– Vårt mål är att finland borde göra så som många andra europeiska länder. Vi skulle inte ha pälsfarmning över huvud taget, säger hon.

Hon tillhör regeringspartiet De gröna. Men Svenska folkpartiet i Finland, som också är ett regeringsparti, tycker annorlunda.

– Ofattbart. Hur kan en arbetsminister sätta 22 000 jobb i vågskålen? Hur kan hon bilda sig en uppfattning på bilder som tv själv inte har tagit, som ingen kollat bakgrund och fakta på?, säger Ulla-Maj Wiederoos i Svenska folkpartiet.

Över 20 000 personer jobbar alltså med pälsdjur i Finland och industrin drar drar in runt 200 miljoner euro på export varje år.

Nu ska veterinärer i Finland granska de här farmarna.

– Jag är beredd att se över djurskyddslagstiftningen om den inte är tillräcklig. Men den ska uttryckligen riktas mot sådan som bryter mot lagen, säger Ulla-Maj Wiederoos.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".