Upprop för våldtäktsoffer

Polis och domstolar måste förbättra sin attityd till tjejer som anmäler sexbrott.

Det menar tre elever på Malmö Latinskola som lämnade över ett gäng namnunderskrifter till justitieminister Beatrice Ask i dag.

– Vi har fått in 999 namn, berättar Linnea Lundblad, Sally Wahlstedt och Josefine Nilsson som tycker att politikerna har glömt bort frågan om våldtäktsoffer blir behandlade av poliser och i domstolar.

Deras skolprojekt om sexbrottsutredningar slutade i att de ställde sig på Gustav Adolfs torg i Malmö och bad om stöd för sitt upprop.

– Det är väldigt klokt skrivet tycker jag - att "En kvinnas trovärdighet sitter inte i hennes kläder", säger justitieminister Beatrice Ask som tog emot namnunderskrifterna i dag.

– Vi har en gemensam vän som har anmält försök till våldtäkt. Då var det en kvinnlig polis som skulle förhöra henne och ta emot information och hennes första fråga var "vad hade du på dig"? Det gjorde att vår vän inte ville gå vidare för hon kände sig kränkt säger Linnea, Sally och Josefine.

Vad tänkte ni när ni hörde det?

– Är det verkligen så? Det var svårt att fatta.

– Det var väl också lite wake up call, det är då man känner att man vill engagera sig, förändra.

I veckan visade en granskning av sexbrottsutredningarna vid sex olika åklagarkammare på flera brister, bland annat var det vanligt att utredningar lades ner trots att man inte förhört den misstänkte.

Beatrice Ask säger att hon vill se till att åklagare, domare och andra i rättsväsendet får ännu mer utbildning.

Frågan är också hur bra sexbrottslagen fungerar, säger hon. Det utreds just nu.

– För att vi vill ju att sexualbrottslagstiftningen ska vara tydlig. Vi har skärpt begreppet våldtäkt och det är ju viktigt att se om det fungerar så som det var tänkt också.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se