UTBILDNING

Det ska kosta att plugga i Sverige

Uppdaterad 16:38

I dag presenterade regeringen sitt förslag till att utländska studenter ska betala när de kommer hit och pluggar. Europeiska studenter ska fortsätta plugga gratis, andra ska betala från och med nästa höst. Högskolor och universitet ska själva sätta priset.

Rektor:

Två typer av stipendier ska hjälpa de som inte har råd att betala själva – ett som är för studenter i utvecklingsländer och ett för särskilt begåvade i andra länder.

Tror på höjd kvalité

Prislappen för att plugga här bestämmer universiteten och högskolorna själva, men regeringen har räknat med att det ska kosta runt 60 till 70 000 per år.
Regeringen tror på färre studenter på kort sikt, men att förslaget i längden kan höja kvalitén och statusen på svenska utbildningar.

– Nu kommer vi att få se ett mycket färre antal studenter från utanför Europa, säger Peter Gudmundson som är rektor på KTH i Stockholm.

Hur många färre?

– Stipendieprogrammet kanske gör att vi kan behålla 15-20 procent av dom som här här nu. Men de som kan betala kommer att vara väldigt få.

De pengar regeringen vill ge som stipendier skulle inte räcka till så många som pluggar i Sverige nu, bara till ungefär en sjättedel. På KTH är det ungefär 2 000 studenter som berörs - de är utomeuropeiska och så kallade "free movers", som inte tillhör något utbytesprogram.

– Jag pluggar i Sverige för att det är hög nivå på studierna. Dessutom är det ingen avgift och det är viktigt, säger Wo från Kina.

"Sverige blir attraktivare"

Men med avgifter vill regeringen göra Sverige attraktivare som studieland. På KTH skulle det innebära avgift på runt 100 000 kronor varje år.

– Det är jätteviktigt med internatiella studenter, det har tillfört väldigt mycket här på KTH, säger Peter Gudmundson.

– Och jag tror att det är viktigt för svenskt näringsliv och samhälle också. Det är många av dem som stannar kvar i Sverige och tar jobb på svenska företag. De blir kvar i Sverige helt enkelt.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista