FILDELNING

Missnöje med uteblivna fildelningsåtal

Bara hälften av alla polisanmälningar mot fildelare har lett till att åklagarna startat en förundersökning.
– Så som läget ser ut i dag är jag inte nöjd, nej, säger specialåklagare Fredrik Ingblad till P3 Nyheter.

 Vad tycker du? Har åklagarna skäl till att inte vara nöjda? Lägg din kommentar!

Under ett och ett halvt år har ungefär 75 enskilda fildelningsfall anmälts, men bara hälften av fallen har polisen kunnat fortsätta utreda. Och trots att två åklagare som jobbar speciellt med fildelningsbrotten i Sverige, har inte det lett till ett enda fildelningsåtal de senaste två åren.

Inte nöjd
Fredrik Ingblad, en av de två specialåklagarna, är inte nöjd.
– Det är ofta datorer ska analyseras och det tar tid och det har tagit lång tid. Jag önskar att det skulle ha prioriterats snabbare men som det har varit så har polisresurserna inte varit tillräckliga.

Just nu pågår 15 förundersökningar. Och att det inte är fler beror på att för få poliser jobbar med de här brotten, enligt åklagare Fredrik Ingblad.

– Det är klart att det inte är bra om brotten ligger i flera år. Jag önskar att det skulle kunna gå mycket snabbare.

Men förutom att polisanmälningarna oftast inte leder någonstans så har åklagarnas arbete inte heller lett till något åtal.

– Så som läget ser ut idag är jag inte nöjd, nej.

Böter för tre
Men åklagarnas arbete har ändå lett till att tre fildelare fått strafföreläggande. Detta innebär att fildelaren har erkänt brott och gått med på att betala böter, utan att någon domstol varit inblandad. Men Fredrik Ingblad hoppas snart få pröva fildelningfallen i domstol.

– Både för att se var gränsen för brottsligheten går och vad påföljden ska vara för de här ärendena, men också för de enskilda misstänkta personerna.

Övertygad
Och att det snart kommer åtal är Fredrik Ingblad övertygad om dessutom kommer specialåklagarna få hjälp av sammanlagt nio extra Immaterialrättspoliser som ska utreda just fildelningsbrott bland annat.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle