BROTT OCH STRAFF

Omyndig måste betala skadestånd

En 17-årig autistisk kille i Malmö har blivit skyldig ett försäkringsbolag 880 000 kronor efter att ha förlorat ett fall i hovrätten.

Hans föräldrar tecknade en sjuk- och olycksfallsförsäkring för honom när han var bebis som skulle gälla om han fick en sjukdom som visade sig vara medfödd. När killen var runt två år upptäcktes att han var autistisk.

Försäkringsbolaget menar därför att försäkringen inte kan gälla medan föräldrarna menar att sjukdomen inte är medfödd utan kan ha att göra med vaccinet man får som barn.

Kallade in experter
Föräldrarna drog igång en rättsprocess, där båda sidor kallade in flera experter. Tingsrätten kom fram till att försäkringsbolagets experter var mer trovärdiga så försäkringsbolaget vann målet. Föräldrarna överklagade och nu har hovrätten kommit fram till samma sak, därför ska försäkringsbolaget få sina rättegångskostnader betalda.

Sonen blir skyldig pengar
Eftersom fallet har drivits i killens namn är det han som blir skyldig alla pengar, trots att han är inte är myndig och dessutom är sjuk.

Föräldrar har rätt att driva en sådan här process för sina barn om det är för barnets bästa. Om det är så i det här fallet måste prövas på annat håll.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se