1 av 2
2 av 2
hvb-hem

"Vi hade ingen skolplikt"

De unga som blir placerade på Hem för Vård och Boende, så kallade HVB-hem, får inte den undervisning som de har rätt till.

Skolinspektionen har undersökt 31 hem, men bara ett av dem undervisade så mycket som de ska.

Vad är dina erfarenheter av skolan på HVB-hem?

Anledningen till att man blir placerad på HVB-hem är ofta för att få hjälp för problem hemma, kriminalitet eller drogmissbruk. Men enligt Skolinspektionen halkar de unga som hamnar där efter och får ännu svårare att komma tillbaka till den vanliga skolan.

Kristoffer bodde på ett HVB-hem i många år, och han ger inte mycket för vare sig vården eller undervisningen:

- Vi hade ingen skolplikt, om inte personalen orkade skjutsa oss eller gå med oss så var det bara glömma skolan den dagen, säger han.

Kristoffer blev placerad på ett HVB-hem när han var 13 år och bodde där tills han var 20.

- En typisk dag i klassrummet bestod av att läraren stod och skrek på någon i 20 minuter, sen tog vårdpersonalen iväg den personen, också var det lugnt ett tag, sedan började det om igen.

Länsstyrelserna i Sverige har tidigare sagt att det måste bli bättre kontroll av kvalitén på undervisningen på HVB-hem, och Nina Cernold som har jobbat som lärare på ett HVB-hem har väntat länge på en granskning.

-Problemet var att vårdpersonalen styrde allt i klassrummet, vårdassistenter satt och vaktade eleverna, vi lärare hade ingen möjlighet att bestämma någonting alls i klassrummet.

Både Kristoffer och Nina berättar om outbildade lärare, och vårdassistenter som vaktade i klassrummet och delade ut straff för småsaker.

- Det kunde vara att någon vickade på stolen, lade en penna på fel plats, eller tittade ut genom fönstret för länge, då blev de bestraffade, säger Nina.

- De kunde ställa upp oss på rad, och om man gjorde något som inte passad till exempel klia sig i ansiktet, så blev man skickade tillbaka till elevhemmet.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista