DO-anmälan

Olika skolgympa för tjejer och killar

En högstadieskola i Malmö har anmälts till Diskriminerings- ombudsmannen. Anmälaren, en förälder, anser att skolan behandlar killar och tjejer olika på gympan.

– Det är pinsamt dåligt, det är riktigt hemskt, alltså vi har idrott som småbarnen har och då menar jag verkligen småbarn som går i 1:an eller 2:an.

Emelie Edrén går i 9:an på Sundsbroskolan I Bunkeflostrand i Malmö, där eleverna har gympa fem dagar i veckan, två av dagarna är det uppdelat mellan tjejerna och killarna. Det är då tjejerna behandlas orättvist menar Emelies mamma Erica Bergh som gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen:

– När tjejerna har idrott kan de vara mellan 33 och 39 stycken i en halv sal medan killarna är hälften så många i den andra halvan, och sedan får de spela tennis med mjuk boll för att det är farligt för tjejerna att spela med en hård boll. De får typ göra tjejlekar och tjejövningar och blir inte ens svettiga, säger Erica Bergh.

Hon menar att hon varit på skolan flera gånger och blivit lovad att det ska bli bättre men inget har hänt. För ett tag sedan gick hon dit oanmäld.

– Då fjantade tjejerna omkring och de skulle stå och bolla en liten boll över ett trasigt nät som skulle föreställa tennis med mjuk boll. Och så hade de ett pingisbord där det inte ens gick att sätta upp pingisbordet och det fanns inte ens nät och sen stod några tjejer och låtsasboxades mot en vägg, säger Erica Bergh.

När P3 Nyheter får tag på rektorn på skolan vill hon inte vara med i radio och svara på kritiken, utan vill vänta och se vad DO kommer fram till. Hon vill dock framhålla att det är många som skulle vara avundsjuka om de fick vara i så fina lokaler som deras elever, och att det är många elever som är nöjda och inte ser det här som ett problem.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se