Gravida diskrimineras på jobben

Förra året var det fler än någonsin som anmälde att de blev könsdiskriminerade inom arbetslivet. 177 anmälningar fick Diskriminerings-
ombudsmannen in, vilket är en ökning med 24 procent jämfört med 2008.

Tjejer och kvinnor som anmäler till DO, gör det ofta för att de har blivit diskriminerade när de varit gravida eller föräldralediga.

Har du eller någon du känner drabbats av det här? Berätta för oss!

– Jag har anmält min arbetsgivare för att jag blev uppsagd under min föräldralediget, berättar Erika Roth för P3 Nyheter.

Erikas anmälan är en av de som kom in till Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna förra året. Katri berättar att just diskriminering av gravida och föräldralediga är något som de jobbat mycket med det senaste året.

– Ja det är ett stort område, anmälningarna ökar där, men också våra resultat ökar i positiv bemärkelse för de kvinnor som anmäler.

Erika jobbar som personligassistent och var mammaledig med sitt andra barn när hon fick ett samtal från sin chef.

– Han sa då att min tjänst var tillsatt av min vikarie, och att de var nöjda med den personal de hade så jag hade inte något jobb att komma tillbaka till.

Hur kändes det?

– Första tanken är ju att hade jag inte vara ledig med barn så hade det aldrig hänt. Så jag känner mig lite kränkt, jag straffas för att jag har fått barn och ville vara hemma.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se