1 av 2
Här festivalas det för ockupationer i Lund, maj 2009.
2 av 2

Husockupation i Lund upp i rätten

Uppdaterad 17.28

Det ska bli rättegång mot en kille och en tjej om olaga intrång efter en husockupation i Lund i maj. Det är andra gången som husockupanter åtalas på bara några veckor.

 Hur ser du på husockupationer? Är det ett bra sätt att protestera på?

Läs också:

Som en demonstration för fler ungdomsbostäder anordnades Ockupationsfestivalen i Lund i maj förra året. På filmerna på Youtube ser man hur det spelas musik och hur hundratals personer samlats utanför och inne på gården till ett ockuperat hus.

De som åtalats nu är en 16-årig tjej och en 17-årig kille som var med och ockuperade ett av husen på St. Larsområdet i Lund där det ligger före detta sjukhusbyggnader. Killen har inte velat svara på frågor om händelsen alls. Tjejen erkänner att hon varit med men nekar till brott.

Jörgen Nilsson är närpolischef i Lund och har koll på många av utredningarna.

– Det är inte alltid att de här ärendena hamnar i tingsrätten. I de flesta fall gör åklagaren bedömningen att man ska fastställa ett bötesbelopp och utfärda ett strafföreläggande.

Så det betyder att går man med på att betala böter så slipper man åtal?

– Då hamnar man inte i tingsrätt nej, säger Jörgen Nilsson.

Men i det här fallet blir det alltså upp till tingrätten att bedöma.

Sällan ockupanterna får som de vill

Inga utav de uppmärksammade ockupationerna i Lund, Malmö och i Liljeholmen i Stockholm som vi berättat om har lett till att ockupanterna fått som de ville - allaktivitetshus, bostäder eller fritidsgårdar. Däremot har flera ockupanter åtalats, bland andra några av dem som ockuperade huset i Liljeholmen.

Kalle har varit med på flera husockupationer i Lund. Husen som ockuperades under Ockupationsfestivalen i maj förra året har det inte hänt någonting med, säger han.

-- De står fortfarande tomma.

Trots det tycker han att ockupationerna varit lyckade.

– Framförallt har vi visat på möjligheten, att vi kan lösa våra problem. Bostadslösa studenter kan själva lösa sina problem när inte politikerna gör det, säger Kalle.

Jörgen Nilsson som är närpolischef i Lund tror att att ockupationerna fått kommunen att lyssna.

– Det är ju en väldigt stark opinionsyttring. Så jag tror att man har lyckats med att sätta frågan på agendan, det är nog uppenbart.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista