1 av 2
Lång väntan på Centralen för många.
2 av 2
Snökaoset

"Vi inför vår restidsgaranti igen"

Uppdaterad 15.02

Nu har SJ bestämt att resegarantin ska gälla fullt ut igen. Från klockan 17 i dag får alla som åker tåg pengar tillbaka om tåget blir mer än en timme sent.

Men trots att fler tåg rullar igen har ändå runt 80 avgångar ställts in i dag.

 Hur har du drabbats av snöovädret?

Läs också om

– Jag ska boka om min biljett för att mitt tåg har blivit inställt, berättar Jenni Lapoteh.

Kommer du kunna byta till vilken biljett som helst till samma pris?

– Det har jag ingen aning om. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Jenni Lapoteh fick byta sin biljett eftersom hon gjorde det innan tåget det tåg hon skulle ha åkt med skulle ha gått. SJ har utvidgat den regeln till att också gälla för tåg som inte är inställda.

– Tycker man då som resenär att det känns för osäkert, ja då betalar vi tillbaka fulla biljettpriset. Oavsett vilken typ av biljett man har köpt, säger Ulf Wallin som är vice presschef på SJ.

Den regeln ska gälla veckan ut och från och med nu ska man få tillbaka pengar om tåget är försenat också. Det har man inte fått sedan i fredags.

– I dag har trafikläget på järnvägsspåren sakta stabiliserats. Vi har kunnat öppna trafik på de linjer vi kör och då har vi tagit beslutet att vi inför restidsgarantin igen, säger Ulf Wallin.

Restidsgarantin innebär att man får tillbaka pengar om man är mer än en timme försenad. Men att den inte har gällt är fel enligt Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson. Han tycker att de som har blivit försenade under helgen ska kräva pengar ändå.

– Om man nu inte får ersättning av SJ, så får man väl gå till Allmänna reklamationsnämnden eller domstol eller något. Men alltså de regler vi nu pratar om har ju ingenting med väder och vind att göra. Det här är förseningsersättningar som man ska få.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista