Domar ska inte hindra dig lika länge från körkort och lägenhet.

Kortare tid i brottsregistret för unga

Uppdaterad 17:00

Från och med 1 september halveras tiden som unga står med i brottsregistret från tio till fem år.

Det är för att det ska bli lättare att starta om och till exempel skaffa jobb efter avtjänat straff.
, säger justitieministern

Erik" är dömd för brott som han begick innan han var 18 år. Med de gamla reglerna skulle han finnas kvar i belastningsregistret i tio år. Men om regeringen får som den vill kan han få tiden kortad till fem år.

 

– Tio år är en fruktansvärt lång tid. Ligger man kvar i belastningsregistret så länge så är risken stor att man inte kan få den utbildning, göra de resor eller skaffa det körkort man behöver för att få en bra start i livet, säger justitieminister Beatrice Ask.

Halveringen av tiden i brottsregistret gäller också retroaktivt, den påverkar alltså även dem under 18 som har dömts för brott före 1 september.

En av dem är Kalle, en kille som vi intervjuat om det här tidigare och som inte vill säga sitt riktiga namn.

– Det känns som att det är jobbigt att man ska leva efter det i tio år liksom. Jag var 17 när jag fick domen.

Men nu kommer Kalle alltså att bli en av alla unga som rensas bort ur registret efter fem i stället tio år. De enda omyndiga som kommer att kunna stå kvar längre är de som har dömts för de allra grövsta brotten till sluten ungdomsvård eller rättspsykiatrisk vård, och de som begår nya brott.

Men regeringen hoppas att lagändringen ska göra att färre än tidigare blir återfallsförbrytare.

– Om det var en gång och du gjorde en dum grej, då räcker fem år. Du får en ny chans, och det är ett viktigt besked, säger Beatrice Ask.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".