1 av 3
2 av 3
3 av 3
Petrus Lidbeck.

Larm om jordnötsallergi stämmer inte

Uppdaterad 16:09

Två av tre med diagnosen jordnötsallergi kan äta jordnötter utan att riskera livet. Det har svenska forskare upptäckt genom bland annat bättre teknik för hur allergiker reagerar på olika ämnen.

 Är du en av dem som egentligen kan käka jordnötter?

– Som barnallergiläkare har jag haft mina roligaste två år nu när jag kan friskförklara barn som har trott att de har en allvarlig jordnötsallergi, säger Magnus Wickman på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm. Han leder den svenska studie som har kommit fram till det här.

En av Sveriges jordnötsallergiker heter Petrus Lidbeck. Hans föräldrar började misstänka att han var allergisk då han fick utslag när hans pappa, som hade ätit jordnötsringar, klappade honom på kinden.

– Det är lite jobbigt ibland, för man kan inte köpa allt man vill och äta det man vill, säger han.

Hur känslig är du då?

– Jag ska inte ens vara i samma rum som någon som äter jordnötter har min doktor sagt.

Efter att ha tagit tester på Petrus konstaterade läkarna att det handlade om jordnötsallergi. Nu går han i åttan och har alltid en spruta och tabletter i väskan ifall han skulle få en allergisk reaktion.

– De gör så att jag inte sväller upp i andningsvägarna, säger Petrus Lidbeck.

Jordnötsallergi kan var väldigt allvarlig, men kanske är Petrus försiktigare än han behöver. Svenska forskare har nämligen upptäckt att de som är allergiska mot björk kan reagera på jordnötter i tester på sjukhus. Men i verkliga livet behöver allergin inte var livshotande. Två av tre i den svenska studien klarade sig undan med lindriga eller inga symptom alls.

– I framtiden kommer vi sannolikt att kunna skilja på farlig och icke farlig allergi på ett helt annat sätt än vad vi gör idag, säger Magnus Wickman.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista