nätintegritet

Googlechefer fällda för mobbfilm

Tre höga chefer på Google har fått villkorliga fängelsedomar i Italien för att de inte stoppade en film på Google Video som domstolen menar gjorde intrång i privatlivet på en kille.

Vilket ansvar har Google, Youtube eller Facebook för vad som läggs upp på deras sajter? Diskutera!

Mobilfilmen hamnade på Google Video år 2006, bara någon månad innan Google köpte upp Youtube. I filmen kan man se fyra killar på ett gymnasium i Turin när de mobbar, slår och säger förnedrande saker till en annan kille som har Downs syndrom. Många reagerade starkt på filmen, Google tog bort den, men det räckte inte.

Vivi Down, en intresseorganisation för människor med Downs syndrom, anmälde tillsammans med killens pappa Google. Idag kom domen för tre höga chefer för Google i Italien: Sex månaders villkorlig dom för intrång i privatlivet. Däremot blev de tre friade från att ha förtalat killen. En fjärde person, som bara var åtalad för förtal, blev helt frikänd.

– Domaren har alltså bestämt att jag är ansvarig för att några tonåringar har laddat upp en klandervärd film, säger Peter Fleischer, som blev dömd i sin frånvaro enligt nyhetsbyrån AP. De skriver också att Google kommer att överklaga domarna.

Åklagaren menade att Google tog för lång tid på sig med att ta bort filmen - så länge som två månader. Google själva säger att de tog bort den så snabbt de kunde, och dessutom samarbetade med utredningen vilket gjorde att de fyra killarna i videon kunde identifieras och dömas.

Det här fallet har varit mycket uppmärksammat i Italien, eftersom det har en stor betydelse för hur fritt internet är. Tidigare har domstolar velat stänga ner Facebook-sidor som uppmuntrar till allt från rasistiskt våld till att hata premiärminister Silvio Berlusconi.

Att straffa Google för en film som en användare har laddat upp är som att straffa Posten för skickade hotbrev, menar de själva. Domstolen i Milano höll alltså inte med.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se