Albin Hakegård Roman är rädd att inte komma in på läkarprogrammet.
Utbildning

"Nya antagningsreglerna är orättvisa"

(Uppdaterad 13:35)
Från och med i höst riskerar personer som tog studenten före 2003 att inte komma in på de populäraste högskoleutbildningarna, trots MVG i alla ämnen.

Nu får regeringen kritik för de ändrade reglerna, som gör att toppbetygen från förr är mindre värda än toppbetygen i dag. Högskoleverket och studievägledare tycker att det är orättvist.

De nya reglerna drabbar även personer som gått ut senare än -03. De kan tillgodoräkna sig meritpoäng men har i många fall inte känt till de nya reglerna och därför inte läst "rätt" kurser:

Och dem som har kompletterat sina betyg på Komvux:

Marie Granlund är utbildningspolitisk talesperson för Socialdemokraterna:

Läs mer om de nya tillträdesreglerna

Fortsätt gärna lämna dina åsikter via vår mail dinanyheter@sr.se

– Det känns som att någonting har tagits ifrån mig, det har varit som en försäkring som jag har haft, säger Jennie som gick ut gymnasiet 1996.

– Jag har tänkt att jag kan vänta ett tag att plugga, att jag kan komma in var jag vill.. att jag tar tid på mig så att jag gör ett bra val när jag väl sätter mig i skolbänken igen.

Som den enda eller i alla fall en av få i sin skola hade Jennie högsta betyg, i alla ämnen. Så när hon nyligen kom på att hon vill plugga till psykolog kändes det självklart att ha en bra chans att komma in. Det hon inte visste var att regeringen ändrat reglerna.

– Det var som att hela min framtid raserades. Jag blev bara helt tyst, tom. Ledsen.

Högsta möjliga snitt blir 22,5
Med de nya antagningsreglerna är inte 20,0 högsta betyg längre. Vissa av gymnasieämnena ger nämligen extra så kallade meritpoäng. Totalt kan man samla på sig 2,5 extrapoäng och det nya toppbetyget blir alltså 22,5.

Men de som gick ut gymnasiet innan 2003 får inga meritpoäng. Personerna som hade toppbetyg då kommer alltså inte att kunna få högre betyg än 20,0. Därför kan de aldrig mäta sig med dem  som tagit studenten senare och som kan få upp till 22,5 poäng.

Därmed kommer det att bli mycket svårt att ta sig in på populära program som läkarprogrammet, psykologprogrammet och juristprogrammet där snittet i dag ligger på 20,0 och Jennie tycker att det blir diskriminering mot äldre.

"Undrar vad det är för typ av studerande regeringen vill ha"
– Jag tycker själv att jag har mycket större kapacitet att läsa nu än vad jag hade när jag gick direkt från gymnasiet. Man undrar ju lite vad det är för typ av studerande som regeringen vill ha på högskolorna.

Leif Strandberg på Högskoleverket håller med om att systemet drabbar dem med äldre betyg.

- Och det måste man se som en orättvisa helt enkelt.

Varför det?

– Det betyder ju att de har inte likvärdiga möjligheter att konkurrera om attraktiva platser i högskolan helt enkelt, säger Leif Strandberg.

Studievägledaren Christer Ek i Göteborg säger att många som vänder sig till honom blir bestörta när han talar om för dem hur de nya reglerna fungerar.

– De tror ju att jag skämtar tyvärr. Deras 20,0-betyg kommer ju sannolikt inte att räcka till många av de attraktiva utbildningarna.

– En enkel lösning vore ju att de fick en egen kvotgrupp där de konkurrerar med varandra och inte med dem som fått möjlighet att skaffa sig 2,5 poäng extra.

Även yngre personer drabbas
De som har tagit studenten 2003 eller senare kommer att kunna tillgodoräkna sig meritpoäng. Men även i deras fall kan det bli orättvist, eftersom många inte känt till vilka kurser som ger extrapoäng och därför inte kunnat göra strategiska val säger Christer Ek.

– Det är egentligen de som går ut gymnasiet nu och möjligen förra året som fått ordentlig information om detta. De som gick ut 2004, 2005, 2006, för dem är det mer en tillfällighet om de lyckats pricka in rätt ämnen.

Precis så är läget för Albin Hakegård Roman. Han gick ut 2007 med 20,0 och kände då inte till förändringarna som införs i år.

"Det kommer bara bli svårare och svårare"
– Då hade ju jag sett till att få med dom här kurserna i min studieplan så då hade jag ju fått mycket högre betyg. Det tycker jag är väldigt orättvist.

Av en tillfällighet har han ändå läst tre kurser som ger honom totalt 1,25 meritpoäng vilket ger ett snitt på 21,25. Han är tveksam till om det kommer att räcka för en plats på läkarprogrammet, det som hela tiden har varit hans mål.

– Om jag inte kommer in detta året kommer det bara att bli svårare och svårare eftersom de som går gymnasiet nu är medvetna om vad som krävs och kommer att läsa rätt kurser, säger Albin som nu hoppas på att komma in på läkarprogrammet i Danmark eller Norge i stället.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se

Jonas Franzén
jonas.franzén@sr.se

Fakta nya tillträdesreglerna

De som läser vissa kurser, framför allt matematik och språk, kommer att få extra betygspoäng - meritpoäng - för det. En kurs kan ge maximalt 1 poäng och totalt kan en person få 2,5 poäng.

Meritpoäng kan du få om du har:

  • slutbetyg från svensk gymnasieskola från 2003 eller senare
  • slutbetyg från svensk gymnasial vuxenutbildning med bara kurser enligt 2001 års kursplaner
  • IB-utbildning
  • utbildning från Europaskolorna
  • utbildning från Åland
  • Lycée International

Men även de personer som tagit studenten efter 2003 kan få svårt att komma upp i 22,5 i snitt, eftersom långt i från alla har känt till de nya reglerna. Utan kunskap om vilka kurser som ger meritpoäng blir det svårt att göra strategtiska val.

Källor: Verket för högskoleservice och Högskoleverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".