växjö lakers

"Det är ett olyckligt beslut"

Socialdemokraten Gunnar Storbjörk i Växjö är kritisk till att hockeylaget Lakers styrelse till Riksserien, medan det satsas på herrlaget. Och det kan bli dyrt för klubben eftersom kommunen kan dra in stödet till bygget av en ny arena.

Men damlagets tränare Per Engstrand säger nu att han ger upp planerna på ett kval:

– Nu har jag fruktansvärd ångest efter beslutet att hoppa av, tjejerna var så förtvivlade igår för dem ville verkligen spela i kvalet, men jag får försöka skaka av mig det här men det kommer att sitta i länge det här tror jag, säger Per Engstrand, tränare i Växjö Lakers damlag.

Delade åsikter

I går berättade vi att Lakers styrelse i Växjö beslutat att damlaget inte ska få gå upp i högsta serien, samtidigt ska herrarna få göra det. I en intervju sa styrelseordförande i Lakers Anders Öhman så här igår.

– Problemet med att spela kvalspel är att då ska man vara beredd att spela i den högre serien man kvalar upp till och där har vi sagt nej nu, vi är inte beredda att ta det steget upp till en eventuell Riksserie, vi tycker att det är fel för klubben, säger Anders Öhman som är ordförande i Lakers.

Men damtränaren Per Engstrand är av en helt annan åsikt.

– Man har inte sett vilken kvalitet de har, att dem är rätt högt uppe i serien. Det är ett lag som har stoppats från att spela klart sin serie, det hade aldrig hänt om det hade varit ett pojk- eller juniorlag, det är jag helt säker på, säger Per Engstrand.

Samma diskussioner på flera håll

Enligt Svenska ishockeyförbundet så är det samma diskussioner i Västerås när det gäller damlaget. I går fick vi en kommentar på vår sajt att det även gällde damlaget i Skellefteå för två år sedan.

Det här har fått flera politiker att ilskna till i Växjö, Gunnar Storbjörk är socialdemokratisk toppolitiker och han kommer att göra allt för att stoppa Lakers nya arenabygge om inte damerna kan få kvala till Riksserien.

– Jag hoppas att man ändrar sig.

Vad händer annars?

– Då får kommunen pröva hur vi ska ställa oss till Arenastadssatsningen och den investering som ska göras där.

Menar du allvar med det?

– Ja

Upprörd ordförande
Lakers ordförande Anders Öhman är på semester men reagerar kraftigt mot politikerutspelat och hävdar att Gunnar Storbjörk inte vet vad han talar om. Öhman säger också att han är tveksam till att fortsätta sitt arbete, och tveksam till att det blir någon Arenastad om det, som han säger, " ska va på det här viset". Dessutom hävdar han att Lakers satsar på att göra damhockeyn bättre.

Men damtränaren Per Engstrand har ända svårt att förstå styrelsen.

– Man har inte sett vilken kvalitet de har trots allt. Att ett lag blir stoppat från att spela klart sin serie hade aldrig hänt om det hade varit ett pojklag, det är jag helt säker på.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista