ARBETE

Vitt skottas bort svart

Alla som arbetar med att skotta snö från taken har inte schyssta villkor. Svart betalt och dålig säkerhet. Vi träffade Pato som jobbar på ett skoltak i Stockholms innerstad.
– Jag jobbar svart, får 100 kronor i timmen, säger han.

Vad tycker du om svartjobb? Har du själv någon erfarenhet av det?

Han är 20 år gammal och egentligen kock, men när restaurangen har stängt för säsongen så skottar han snö. Taket är brant och snön faller tungt ner på skolgården när killarna jobbar med sina spadar. Pato och hans arbetskamrater är fastkopplade med säkerhetslinor.

– Men när man förflyttar sig över taket är det svårt att vara fastkopplad hela tiden.

Vad ser du när du blickar ut över de andra taken?
-
- Ignorans och självförtroende. Dumt självförtroende. Folk som jobbar utan linor.

Under vintern har myndigheterna fått in tips om farliga snöskottningar varje dag och på flera tak har arbetet stoppats eftersom att folk jobbat på taken utan skyddsutrustning.

Anlitar hemlösa
Dessutom så anlitar vissa av företagen ibland hemlösa för att göra jobbet. Det handlar om människor som kommit från Polen, Rumänien och Baltikum, som inte hittar något arbete eller någonstans att bo utan hamnar på gatan. Det säger Anna Johansson på Stadsmissionen i Stockholm.

– Vi har hört från flera håll att de får jobb som snöskottare, men utan utbildning eller säkerhetsutrustning och det är väldigt oroande, säger hon.

Ramin Farzin
ramin.fazin@sr.se