Knark

Allt fler odlar gräset hemma

Uppdaterad 16:00

Det blir fler och fler som odlar cannabis hemma. Polisens beslag av narkotikaframställning har gått från 150 till över 500 de senaste 10 åren. Till stor del handlar det om cannabisodlingar.

Vi träffade Sven som odlar cannabis för egen räkning. Han började odla för sju år sedan och har lärt sig hur man gör på internet.

 Hur ser du på hemmaodlat knark?

Tack för alla era synpunkter och åsikter. Fortsätt gärna tycka till via vår mail dinanyheter@sr.se

Under en stark lampa står hans fyra cannabisplantor. Sven räknar med att han kommer få fram ungefär 200 gram cannabis när det växt färdigt. Enligt honom kommer han röka upp allt själv.

– Jag säljer inte någonting. Jag konsumerar själv, möjligtvis att någon kompis röker med mig. Han är medveten om att det är olagligt

– Jag väljer mellan att gå till en langare eller odla det själv.

Sven är inte ensam enligt Jonas Wendel som jobbar som förundersökningsledare på narkotikaroteln ungdomssektion på Länskriminalpolisen i Stockholm

– Vi ser på ungdomssektionen att cannabisodlingar ökar kraftigt. Det kan vara allt från stora till små odlingar.

Jonas Wendel öppnar upp en svart sopsäck som är full med kvistar.

– Det här är plantor som vi skördat ifrån en lägenhet, säger han. Jag vet inte om du kände lukten när du kom in i vår korridor, men det ligger en ständig marijuanalukt i våra arbetsrum.

På tio år har polisens beslag mot folk som producerar narkotika ökat från 150 till över 500 förra året.

– Jag tror att det beror på att det är väldigt lättillgängligt nu. Det går att beställa fröer, krukor och gödningsmedel på nätet, säger han.

Men enligt polisen Jonas Wendel kan odling av cannabis ge fängelse

– Man delar in narkotikabrott i tre olika kategorier: ringa brott, normalgrad och grovt brott. Framställan av narkotika klassas alltid som normalgradsbrott och det kan även bli grovt brott om man framställer mycket. Så man kan få upp till tre års fängelse och om det är grovt mellan två och tio år.

Paloma Vangpreecha
paloma.vangpreecha@sr.se