Försvaret

Lumpare har fått nog av kränkningar

Uppdaterad 17:02
En grupp med värnpliktiga tjejer har fått nog av utrustning som klämmer över brösten och ord som hora och fitta, och på onsdag ska de träffa försvarsmaktens högsta chef ÖB. Med sig har de ett brev, som också skickats ut till alla förbandschefer, där de ställer krav på att försvaret ska bli jämställt.

 Hur står det till med jämställdheten inom Försvaret egentligen?

– Mycket kraft läggs på att rekrytera kvinnor till försvarsmakten, men för lite för att behålla dem. Det är viktigt att värna om dem som söker sig hit.

Sandra Falk och Emelie Elfström är två av 673 tjejer som ryckte in förra året. Dem gör sin värnplikt på Ledningsregementet i Enköping, och visar de ljusgröna sladdriga kalsongerna som de måste ha på sig.

– Det är nästan omöjligt att ha en binda med vingar på sig, då måste man dra upp kalsongerna jättehögt, säger Emelie.

De har hört att det ska finnas trosor att beställa till förbanden nu, men än så länge har de inte sett skymten av dem.

– Det är en intressant jämförelse att det har tagit 30 år att utveckla ett par trosor i samma material som kalsongerna - alltså flamsäkra. Det tog fyra år att utveckla Jas 39 Gripen.

Emelie och Sandra är med i nätverket Värnpliktiga kvinnor och tanken med brevet och mötet med ÖB är att ställa krav på vad försvaret ska göra för att komma bort ifrån kränkande jargonger och att allt i från utrustning till kisspauser är anpassade för killar i första hand.

– Det ena handlar om att förbättra utrustningen, det andra handlar om att man måste utbilda mer i jämställdhet och genusfrågor, och det tredje handlar om att ta vara på arbetet som pågår inom nätverket Värnpliktiga kvinnor.

Man har ju försökt förändra det här i många år, vad kan det här brevet göra?
– Vi står längst ner i organisationen, vi kämpar med de här problemen dagligen, och att vi ställer oss upp och säger att nu får det vara nog, det tror jag visar väldigt mycket.

"Finns att beställa"
Enligt uppgifter från Försvarsmakten på tisdagseftermiddagen har mer utrustning i små storlekar och särskilda sportbehåar och trosor tagits fram.
– Det finns att beställa, säger Rolf Carlsvärd på Försvarsmakten.
Men problemet, som också Emelie och Sandra lyfter fram i brevet till ÖB, verkar vara att den rätta utrustningen inte nått ut till alla värnpliktiga som behöver den.


Pernilla Kommes

pernilla.kommes@sr.se
Evelina Attervall 
evelina.attervall@sr.se