Inför valet 2010

Stor variation på opinionsmätningar

De rödgröna skulle få egen majoritet i riksdagen om det var val idag. Det är budskapet i den färskaste opinionsundersökningen från DN och Synovate - drygt ett halvår före valet. Men det här är bara en av många mätningar på senaste tiden.

– När jag ser sådana här opinionsmätningar brukar jag oftast fundera på varför man har gjort dem och vilken tidning det är som har gjort dem. Det är egentligen mycket viktigare än vad opinionsmätningen visar, säger Emmy Östlund som pluggar statsvetenskap i Stockholm.

49,6 procent av rösterna till de rödgröna partierna - 43 procent till alliansen. Så ser siffrorna ut i dagens mätning. Men tittar man på andra mätningar har till exempel alliansen haft allt mellan drygt 39 och knappt 47 procent den senaste månaden. 

 Hur ska man tänka då?

– Jag försöker alltid bilda mig en uppfattning om det finns en trend eller inte, genom att väga olika undersökningar mot varandra. Olika tidningar till exempel har olika färg och i en tidning kan det finnas en undersökning som visar en sak och en annan något annat.

 Sophia Olsson pluggar tillsammans med Emmy Östlund.

– Jag tänker å nej, nu har de bestämt hur utgången av valet ska bli igen. Media har stor makt och när de säger att så här tycker folket, då tycker folket så.

Jenny Madestam kallar det här för en dominoeffekt.

– Det är lite som med Sverigedemokraterna nu. Ser folk att andra röstar så tänker man att det verkar vara okej att göra det, säger hon.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se.