1 av 2
I Brasilien blir tusentals människor förgiftade av bekämpningsmedlen varje år.
2 av 2

Soja i Sverige får kritik

Nu kommer mer kritik mot sojan som man använder i foder till kycklingar, kor och grisar.

Igår blev det ju avslöjat att tusentals människor dör eller blir skadade av de bekämpningsmedel de använder på sojafälten. Men svenska lantmännen importerar ändå, och det gillar inte Viveka Risberg på organisationen Swedwatch.


Hur mycket mer är du beredd att betala för mat som är producerad på ett sjysst sätt?

Kolla in reportagen från programmet

I går kunde Ekot och P1-programmet Matens pris avslöja att tusentals människor skadas eller dör av de livsfarliga bekämpningsmedel som används för att producera sojan. Ändå accepterar Svenska lantmännen som importerar sojan att bekämpningsmedlen används.

Viveka Risberg på organisationen Swedwatch som också granskat sojaproduktion är kritisk.

– Jag tycker att det är förkastligt. Det här är ett högriskområde och företagen måste ta sitt ansvar.

Vad borde de göra?

– De borde köpa in certifierad soja som förbjuder de här farligaste bekämpningsmedlen.

Finns det på marknaden i dag?

– Det finns på marknaden.

I Brasilien har försäljningen av bekämpningsmedel trefaldigats på sex år och många bekämpningsmedel som parakvat, endosulfan, metamidofos och acefat är förbjudna i Sverige och många andra länder för att de är för farliga för människor och miljö.

I Brasilien blir tusentals människor förgiftade varje år och forskning visar dramatiska ökningar av cancerfallen i områden där mycket soja odlas.

Men utan de här bekämpningsmedlen skulle sojapriset gå upp och det priset vill de svenska importörerna, som bondeägda Lantmännen, inte betala. Därför tillåter de att bekämpningsmedlen används. 

Clas Johansson är chef för hållbarhetsarbetet på Lantmännen.

– Det skulle påverka priset avsevärt. Jag kan inte säga hur mycket.

Priset på djurfodret skulle bli högre och då skulle köttpriset för konsumenterna också bli högre?

– Ja, det skulle det bli.

Den lilla staden Lucas do Rio Verde i norra Mato Grosso ligger omringat av gigantiska sojafält. Överallt möter vi människor som på olika sätt skadats av de starka bekämpningsmedlen. Som Christiano som knappt kan gå på grund av en nervskada.

– Det gör väldigt ont. Särskilt när jag går, säger han.

Organisationen Swedwatch kommer i dag ut med en rapport som har granskat sojaproduktionen i Brasilien.

Rapporten som har gjorts oberoende av Ekots granskning i går tar bland annat upp de farliga bekämpningsmedlen men visar också på ytterligare problem med den brasilianska sojaproduktionen.

– Efterfrågan växer vilket leder till att sojafälten också växer och tränger ut djurhållningen i Amazonas regnskog vilket i sin tur leder till att skogen måste huggas ner för att djuren ska få mer bete, Viveka Risberg.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista