POLITIK

Krissamtal om studentbostäder

Uppdaterad: 17:12
Nu har studenterna tröttnat på den dåliga bostadssituationen i storstäderna. I dag träffade de största studentförbunden från Lund, Stockholm och Uppsala bostadsminister Mats Odell i ett krismöte om bostadssituationen i de stora studentstäderna.

Vad hade du velat fråga Mats Odell? Är du en av dem som har svårt att få tag på bostad? Kommentera eller mejla p3nyheter@sr.se

Elisabeth Gehrke, vice ordförande i Lunds universitets studentförbund berättar att läget för studenterna är katastrofalt.

– Vi har studenter som åker hem på grund av bostadsbristen, andra som bor i andra hand och blir utsatta för våld, trakasserier och hot.

Att läget är kritiskt – det var också budskapet till regeringen när studentorganisationerna fick träffa bostadsministern i dag.

Krismöte om studentbostäder
Nicke Grundberg är ordförande i Stockholms Studenters centralorganisation, SSCO.
– Det regeringen nu kan göra är att sänka byggmomsen för små hyresrätter och studentbostäder, och att slopa eller sänka fastighetsavgiften för studentbostäder, säger han.

"Ta bort fastighetsskatten"
Som svar på det presenterade Mats Odell ett par förslag. Han tyckte att man skulle ta bort fastighetsavgiften, att öka kommunernas ansvar att ordna bostäder och att ta fram billig mark. Han ville att tillfälliga bygglov skulle ges för att sätta upp tillfälliga studentbostäder i väntan på att nya byggs.
– Än så länge är det mycket snack men liten verkstad. Det viktiga nu är att löftena omsätts i konkreta handlingar, säger Nicke Grundberg från SSCO.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se