eu tvingar microsoft

Explorer måste fråga om du vill byta

EU tvingar Microsoft att fråga personer som använder deras webbläsare Internet Explorer om de vill byta till exempelvis Mozilla Firefox eller Google Chrome.

Anledningen är att EU tycker att det är för svårt för de andra webbläsarna att kunna konkurrera med Explorer. Explorer följer med de datorer där operativsystemet Windows ingår och det gör alltså att de allra flesta får Explorer automatiskt och kanske inte har det för att de tycker att det är det bästa alternativet.

Strax innan jul kom EU och Microsoft överens om den här lösningen där alltså alla som har Internet Explorer nu i början på mars får upp en fråga där de kan välja bland totalt 12 olika webbläsare.

Hur det påverkar webbläsarmarknaden återstår att se. Enligt sajten Net Applications, som bland annat mäter hur stora marknadsandelar de olika webbläsarna har, så hade Internet Explorer innan den här webbläsarefrågan dök upp över sextio procent av användarna.

Firefox var tvåa, ungefär var fjärde person använde Firefox. De allra minst använda webbläsarna som finns med i valet nu hade tillsammans var det cirka 1 av 200 personer som använde.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

Fakta: Marknadsandelar februari 2010

Microsoft Internet Explorer 61,58%
Firefox 24,23%
Chrome 5,61%
Safari 4,45%
Opera 2,35%

Källa: Net Applications

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".