"Livet är orättvist"

Elitgymnasium", "gynnar mig" "inte konstigt att gamla betyg får ny bedömning" och "livet är orättvist". P3 Nyheters rapportering om de nya antagningsreglerna till högskolan väcker reaktioner.

Förutom kommentarer på vår sajt har vi också fått lyssnarmejl:

Hej!
Jag söker in i höst, och jag skulle vilja säga att meritpoängsändringen gynnar mig för jag har läst samhälle-samhälle på Kungsholmens gymnasium i Stockholm.

Det gynnar sam-sam och natur-natur eftersom de prickar in kurserna. Speciellt på en sådan skola som min där det finns många tillvalskurser och många målmedvetna elever som har koll och därför fylls kurser som ex geografi B och matte C och D för samhällsvetare som inte har det obligatoriskt.

Annars gynnas väldigt få linjer; sam-språk och matte-inriktningar förutsatt att de inte söker något där de kurserna krävs..

För mig är det bara positivt, men för de allra flesta blir det inte lika gynnsamt. Typ estet etc.

Ebba

----

Hej.

Det nya antagningssystemet hellre borde kallas "Borttagningssystem". Den som har ett betyg från -02 är i regel 27 år. Anses man vara för gammal för studier då?!

Enligt dagens GP var i höstas mer är 50% av de sökande över 25 år. Högskolorna får själva bestämma urvalet för en tredjedel av platserna. Genom att viga denna tredjedel åt sökande med betyg från före -03 skulle faktiskt högskolorna själva kunna göra antagningen lite mer rättvis!

Bra att de nya diskriminerade antagningsreglerna tas upp. Men belys också gärna att det inte enbart handlar om att de som hade högsta betyg i samtliga kurser inte längre "har" det, utan att samtliga betyg före -03 blir kraftigt devalverade jämfört med betyg från efter -03. Det är ju mycket lätt att få meritpoäng, många av kurserna som ger poäng är kurser som de allra flesta från teoretiska program har och det krävs bara G för att få meritpoäng.

Ett betyg som tidigare var ett högt betyg blir med andra ord ett medelmåttigt betyg. Ett medelbetyg (ex 15) blir ett lågt betyg osv. Vi med betyg före -03 som har ett högt betyg har i alla fall en viss chans att komma in på någon utbildning som inte kräver så höga betyg, men hur går de för dem med ett medelbetyg? De kan ju komma att bli fullständigt utkonkurrerade!
Observera också att det kommer finnas en särskild kvot för utländska betyg (även äldre än -03)

Moderaterna menar att de nya reglerna har varit kända i flera år, men jag har aldrig hört att de offentligt har gått ut med "-03 gränsen". Vet inte hur länge denna info har varit tillgänglig men vet att jag för ca ett år sedan efter mycket möda o snårigt sökande lyckades hitta mer utförlig info om specifika meritkurser för resp. högskoleutbildning och behörighetsändringar på vhs hemsida, men det var sannerligen inte lättillgängligt och det fanns inget nämnt om någon -03 gräns.

Detta kan tolkas som ett försök från moderaterna att utestänga folk från högskolestudier och därmed öka klassklyftorna.

/Åsa Wolgast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista