1 av 2
2 av 2

Medlingen ökar bland unga

Uppdaterad 17.20

Intresset för medling bland unga brottslingar ökar på flera håll i landet. Det innebär att en person som begått ett brott träffas tillsammans med personen de utsatt för att prata om det som hänt.

Samtidigt är det stora skillnader i landet säger Lottie Wahlin som forskat om medling.

Skulle du vilja träffa någon du har blivit misshandlad av? Kommentera!

Kommunerna är skyldiga att erbjuda medling till folk under 21 år som erkänt brott och 16-åriga "Max", som egentligen heter någonting annat, tackade ja till det efter att ha slagit en kille.

– Jag gick fram till den här killen och frågade efter hjälp och då garva han mig i fejjan, det var så jag upplevde det i alla fall, men allt var ju ganska tillrört i huvudet. Jag smällde till honom - två gånger.

Max hade rökt hasch och hamnat i ett slags förvirringstillstånd. Killen som blev slagen ringde polisen och Max erkände med en gång. För ett erbjudas medling krävs just att man ett erkänner ett brott, helt eller till viss del. Till en början var Max tveksam, han var nervös för att träffa den här killen igen som han inte ens kom ihåg hur han såg ut.

Vad fick dig att ändra dig?
– Jag fick reda på att vi kanske skulle ses igen och då tänkte jag så att han inte skulle vara rädd för mig liksom att jag skulle springa fram och smälla till honom igen.

Micke Jeppson jobbar med medling i södra Stockholm och förra året gjorde de 37 medlingar, vilket är dubbelt så många som 2008. I Göteborg ökar det också och i Umeå har de fullt upp och måste säga nej till flera stycken.
Medling är helt frivilligt både för den som begått ett brott och den som varit utsatt.

– De möjligheter som medlingen öppnar upp för att faktiskt få ställa de frågor till den andra individen som många går och har i huvudet - och det är också en viktig pusselbit som hamnar på plats och som ökar möjligheten att lämna den här händelsen bakom sig och gå vidare, säger Micke Jeppson.

--Jag sa att jag var ledsen för det som hände och att det inte var nåt personligt. Det var liksom ingen fara för honom utan han undrade mer hur jag hade mått och så, berättar Max.

Kände du att han förlät dig?
– Ja verkligen.

Men samtidigt som intresset för medling ökar på en del håll det fungerar det inte överallt i alla kommuner säger Lottie Wahlin som forskat om medling.

-- Min bild är att det är väldigt splittrat runt om i landet, det kan ju bli ett problem med rättsäkerheten om man säger att någonting ska finnas överallt och det inte gör det och det är en del av rättssamhället så blir det problem förstås.

För drygt ett år sen var Lottie Wahlin med och gjorde en undersökning om medling i kommunerna och det var stora skillnader i hur många medlingar som kommunerna ordnade.  Det hade ingen koppling till antalet brott, och en del hade ingen verksamhet alls.

– Det är ju inte så att det är så låg ungdomsbrottslighet att det inte kan producera medlingar.

Med det här var ju ett tag sedan, kan det inte ha förändrats?

– Joo det kan det ha gjort men jag tror inte att det har förändrats så våldsamt mycket.

Den största orsaken tror hon är pengar, men att det också kan handla om ett dåligt samarbeta mellan olika myndigheter om att medling finns, polisen till exempel.

– Det kan bli väldigt orättvist både för brottsoffret och den som begått brottet.

En 16-årig kille vi pratat med misshandlade en person efter att ha rökt hasch och han tackade efter lite om och men ja till medling, vilket han är nöjd med såhär i efterhand:

 Beskriv hur det kändes i dig efter att  ha träffat den här personen.

– Det var som en lättnad, det var mycket med det här att man hade gått och tänkt på vem han var, man är lite nervös så det var ju skönt att veta vem han var och att han tog det här bra . Och att om man såg varandra skulle man bara kunna hälsa.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista