KONSUMENT

Svårt att veta varifrån sojan kommer

Soja som importeras från Brasilien för att bli djurfoder i Sverige odlas med hjälp av starka bekämpningsmedel som kan orsaka nervskador på de som jobbar på sojafälten, eller till och med vara direkt dödliga. Men hur är det med sojan som vi själva äter?

Den som står i butiken och vill köpa sojafärs, sojakorvar eller sojadryck kan inte veta under vilka förhållanden sojan producerats. Det menar Daniel Sommerstein som är produktansvarig på Rättvisemärkt.

– Det är näst intill omöjligt, eftersom att det idag inte finns någon soja som är rättvisemärkt.

Producenterna har ingen skyldighet att på förpackningen märka ut exempelvis ursprungsland för en viss ingrediens i ett livsmedel. Därför måste man som konsument själv ta kontakt med företaget i fråga om man vill veta var sojan i sojamjölken kommer ifrån, till exempel.

När man ringer Coops kundkontakt till exempel så får man veta att sojan i deras egna sojadryck odlas i Österrike.

Men det är alltså svårt att veta vad man köper när man står där i affären med ett paket sojadryck i handen.

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".