En del av golvet rasade in under konserten
Norrlandsoperan

Frias för raset på Mando Diaokonsert

Norrlandsoperans före detta vd frias av hovrätten.

Tingsrätten har tidigare dömt honom till dagsböter för vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan, men nu går alltså hovrätten emot tingsrättens bedömning.

Det var lördagen den 27 januari 2007 som Mando diao spelade på Norrlandsoperan i Umeå. Drygt 700 personer dansade och hoppade i publiken när delar av golvet plötsligt rasade. Ungefär 50 personer föll 2,5 meter ner på ett betonggolv, och flera personer fick benbrott och hjärnskakning.

Flera ur publiken berättade i intervjuer hur de kände att trycket bakom dem lättade. En av dem var Matilda Forslund.

- Och så ser jag att golvet rasat och massa människor ligger där nere. Jag ser en klasskompis där och jag blir så jävla orolig.

Magnus Aspegren som var vd på operan då, åtalades och dömdes i tingsrätten som ansvarig, men i dag kom hovrättens dom som friar honom helt.

- Det känns jävligt skönt, det är bara tråkigt att jag är ensam i Helsingfors, jag får leta reda på någon att ta ett glas med, skrattar han.

Åklagaren menade att Magnus innan konserten visste om att golvet kanske inte skulle hålla för en dansande och hoppande publik på 700 personer. Men eftersom att hovrätten inte tycker att åklagaren har lyckats bevisa det, så slipper Magnus Aspegren att betala de böter och rättegångskostnader på ungefär 350 000 kronor som han tidigare dömts till.

- Det känns skönt, det är ju inte kul att gå omkring med 350 000 kronor hängades över sig, det är ju ingenting som man bara snyter ur sig.

Pernilla Kommes
pernilla.kommes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".