Många arbetslösa utan gymnasiebetyg

Över 100 000 arbetslösa har inte slutbetyg från gymnasiet, och inom två år räknar arbetsförmedlingen med att den gruppen ökar till 150 000 personer.

Det betyder att ännu fler än idag kommer att få svårt att hitta jobb, eftersom arbetsgivare ofta kräver slutbetyg från gymnasiet.

  säger Gabi som inte orkade med gymnasiet.

– Det är i första hand personer med god utbildning som får jobb. De som har låg utbildning kommer långt ned i turordningen.

Håkan Gustavsson på arbetsförmedlingen säger att ett av skälen till att så många arbetslösa saknar slutbetyg från gymnasiet beror på att många hoppar av skolan. Men det beror också på att många unga har fått gå från jobb i industrin de senaste åren, och att de nya reglerna i sjukförsäkringen gjort att fler unga ses som arbetslösa istället för som sjuka.

– Det gick rätt bra för mig i skolan. Jag fick höga poäng, men var skoltrött och ville inte gå gymnasiet. Men min pappa tvingade mig, så lösningen blev att jag skolkade, säger Gabi som har haft svårt att få jobb sen han hoppade av skolan. Han har jobbat lite i sin pappas frisersalong, och nu går han en utbildning för att bli frisör. Men han vill inte läsa in gymnasiet.

– Att utbilda sig till frisör är det bästa jag vet. Det är kul. Jag vill köra på och älskar min bransch.

Men Gabi och de andra 100 000 som saknar betyg borde läsa in gymnasiet, tycker Håkan Gustavsson på Arbetsförmedlingen. För även om de lyckas få jobb när det är högkonjunktur så är risken stor att de får gå när ekonomin vänder nedåt, och då hamnar de i samma svåra situation igen.

– De erfarenheterna har vi från 90-talet. Det tog om inte för evigt så i alla fall väldigt lång tid för vissa grupper att etablera sig på arbetsmarknaden igen.

Leo Razzak
leo.razzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista