1 av 2
2 av 2
JÄMSTÄLLDHET

Kommunen backar om snöskottning

Uppdaterad 17:04

Stockholms elitlag i fotboll har inte har kunnat träna ordentligt då kommunen inte hjälpt till att ploga planerna. Men på torsdagsförmiddagen ändrade sig kommunen. Nu ska snön tas bort från två planer.

 Rätt eller fel att kommunen kom på andra planer?

– Det är ju bra att de skottar två planer, men man vet ju hur turordningen kommer att bli. Herrallsvenskan går först, sedan damallsvenskan och sedan superettan och så vidare, säger Victoria Sandell Svensson.

– Det här hjälper oss, fast är lite sent inpå premiären. Däremot kommer det ju inte att lösa problemen för ungdomsfotbollen till exempel.

Victoria Sandell Svensson slutade sin karriär förra året och nu är hon sportchef i Djurgården damfotboll.

I dag var hon i en inomhushall och kollade in damlaget, som för ovanlighetens skull tränade på en i alla fall nästan fullstor plan.

– Vi har ställt in hur många pass som helst i vinter. Vi ska egentligen träna ordentligt fyra gånger i veckan. Nu har vi fått köra styrketräning istället och ibland spela på en liten uppplogad yta, säger Mathilda Mörn som är mittfältare.

Förut om vintrarna har lagen tränat på en uppvärmd plan, men den har kommunen inte prioriterat att göra ren i vinter.

– Vi har en exceptionell vinter och det skulle ha tagit enormt mycket energi från idrottsförvaltningen att skotta planer, som vi i stället behöver använda till vintersporter, säger Madeleine Sjöholm som är Idrotts- och kulturborgarråd i Stockholm.

Och till skillnad från herrarna har Djurgårdens damer inte råd att hyra in sig minst 7 ggr i veckan någon annanstans. Dessutom är dam- och herrfotbollen två helt olika föreningar där pengar inte kan flyttas emellan.

Sneglar ni något på vad herrarna kan göra och ni inte?

– Nej egentligen inte, det är bara att inse hur det är. Det finns inte så mycket vi kan göra, säger Mathilda Mörn.

Så du gillar läget?

– Nej, det gör jag inte.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista