1 av 2
2 av 2

"Dubbelt så många skadar sig själva"

De senaste åren har självmordsförsöken bland unga mellan 15 och 24 år ökat, det visar en studie från Karolinska institutet.

Vad beror detta på?

– Det är ungefär en fördubbling av antalet självskador på detta sätt . Självmordsförsök med tabletter och det var i åldersgrupperna de unga och unga vuxna framförallt hos kvinnor men även i viss utsträckning hos unga vuxna män, säger professor Bo Runesson.

Studien sträcker sig från slutet av 90-talet och framåt och det är just de senaste åren som alltfler unga tas in och vårdas på sjukhus, minst en natt, för att de stoppat i sig för mycket tabletter, alkohol och droger eller på andra sätt försökt göra illa sig själva. 

Orsakerna till det här framgår inte av studien.

– Men det finns ju andra tecken på att  unga människor mår psykiskt dåligt. Det skrivs ut mer antidepressiva och mer sömnmedel till unga, och det faktum att många har depressioner bland de yngre åldersgrupperna. Vi har ju också sett att arbetsförmågan alltså sjukskrivningar varit särskilt utdragna och vanligt förekommande bland unga vuxna både kvinnor och män, säger Bo Runesson

Jag åkte till BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin på Söder i Stockholm för att träffa läkaren Peter Engelsöy.

Vad är det då som gör att unga människor mår så dåligt?

– Jaa det kan vara många saker som ligger bakom, det kan vara att man trivs dåligt i sin familj, att man har stora konflikter hemma med föräldrar med syskon. Det kan vara att man vantrivs i skolan och tycker kraven är för höga, att man inte är nöjd med sin egen prestation, men det kan också vara  mobbing som en är en väldigt jobbig sak för en ung människa och det tycker vi att vi kan se ganska ofta i dem som försökt ta livet av sig i bakgrunden, säger Peter Engelsöy

Finns det tillräckliga resurser inom vården?

– Jag tror att det här är en grupp som prioriteras, men det fanns ju bara häromdagen en studie där man visade på att dem kanske  inte får stanna så många dagar  på sjukhus som de skulle behöva och det kanske man behöver göra en prioritering av, säger Bo Runesson.

Evelina Attervall
evelina.attervall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista