Nationell stolthet är målet.
EU

Tvång till nationalsång i Slovakien

I Slovakien har nationalisterna vunnit en stor seger och fått igenom en lag som bland annat tvingar alla skolor att spela nationalsången.

På varje grundskola, gymnasium och högskola i Slovakien ska Nad tatrou sa blýská ljuda före första lektionen varje vecka. Så att alla hör.

Några andra punkter i den nya lagen är att det i varje klassrum ska hänga en flagga, bild på president Gasparovic och en text från Slovakiens grundlag. Lärare och andra som börjar på statliga jobb ska svära en trohetsed till grundlagen.

Skolor som inte följer detta kommer inte att bli straffade. Men det är ändå en stor seger för nationalistpartiet SNS, ett av partierna i regeringen. Den här lagen har de kämpat för.

SNS-ledamoten Rafael Rafaj jämför den nya lagen med vad de har i USA. Där får unga svära trohet till den amerikanska flaggan:

– Där är folk stola amerikaner, så vill vi också ha det. Idag har vi barn som aldrig har hört nationalsången, säger Rafael Rafaj.

Men frågan är om tvång kommer hjälpa. Pavol Chovanák som är rektor på en grundskola tror att den här lagen bara kommer leda till mera extremism.

– Risken är stor att den får omvänd effekt.

Andra har kallat den nationalstolthetslagen, som den kallas, för ett tecken på mindervärdeskomplex. Men då är det ändå en lightversion. Originalförslaget innebar också att alla 15-åringar ska svära en trohetsed till den slovakiska författningen. Det skulle i så fall göras när man man hämtar ut sitt ID-kort.

När slovakiska journalister bläddrade igenom den nya lagen som parlamentet klubbade här om dagen och som presidenten nu ska skriva på, försökte de hitta något som tyder på att den är ett skämt:

– Bara att den börjar gälla 1 april, skrattade skribenterna på den stora dagstidningen SME.

Tomas Jordan
tomas.jordan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".