"Det är klart jag känner mig sviken"

De kommer bli  de närmaste åren, enligt Arbetsförmedlingen. Många av dem kommer att få svårt att hitta jobb och lever i riskzonen för att fastna i droger och kriminalitet.

Det hände Sofia, som växte upp med en pappa som missbrukade:

Jag träffade Sofia i en förort till Stockholm. Hon har vuxit upp med en pappa som missbrukar. Det ligger bakom att det inte gick så bra för Sofia under uppväxten.

– Man kunde se redan i sexårsverksamheten att jag hade problem, jag slogs och var stökig, berättar Sofia.

Men ingen gjorde något, och så fortsatte det. Sofia var stökig under grundskolan och gick inte vidare till gymnasiet. Det ledde till att hon började med droger och kriminalitet. Under hela den här tiden kände hon inte att någon fångade upp henne och att hon inte fick hjälp.

Hon är inte ensam. Idag växer 375 000 barn upp i trasiga familjemiljöer, med någon nära dem som missbrukar.  Många av dem går det sedan dåligt för i livet.

Det här är inte bara ett individuellt problem.

– Kostanden för människor som hamnar i utanförskap är väldigt stora för samhället, säger Ingvar Nilsson som är nationalekonom och forskare som har räknat på vad utanförskapet kostar samhället. Han säger att om det föds 100 000 barn varje år i Sverige så kommer 12 000 av dem att hamna i ett permanent utanförskap.

Varje sådan årskull kommer att kosta samhället över 200 miljarder.

Hans teori för att minska gruppen som hamnar utanför går ut på att man ska satsa på unga i tidig ålder. I Sofias fall redan i sexårsverksamheten. Ofta så görs det inte idag, enligt Ingvar Nilsson.

– Det blir för dyrt. Men man frågar sig aldrig i relation till vad.

Ingvar Nilsson hoppas att kostnaderna som han har räknat fram kan hjälpa beslutsfattarna att inse vikten av att investera i människor tidigt så man slipper betala längre fram.

På tre år tjänar man tillbaka pengarna med fem till åtta gånger, jämfört med att låta personerna hamna utanför.

För Sofia går det bättre idag, hon studerar på IV och ska sen gå vidare på gymnasiet. Längre fram i livet vill hon hjälpa ungdomar som går igenom det hon har gått igenom. Men hon känner sig sviken av samhället.

- Det är klart att jag känner mig sviken. Det är som om de vill mig något nu. Hallå, vaknade ni nu eller? Varför kunde ingen göra något när jag hade det som värst när jag var sex år?

Leo Razzak
leo.razzak@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".