Rehzin Aziz har röstat i dag
Valet i Irak

Dags att gå och rösta

På söndag är det val i Irak men redan i dag kan 50 000 svensk-irakier gå och rösta i vallokalerna här i Sverige.

I alla fall i storstäderna.

I dag, på lördag och på söndag kommer vallokalerna vara öppna i Stockholm, Malmö och Göteborg. Redan i veckan har vallokalerna varit fulla av personer som utbildat sig för att kunna hjälpa till med valet. Tahzan Ahmad var i Göteborg 2005 när det första fria valet hölls.

– Jag ville rösta jättegärna, men jag kunde inte eftersom jag bara var 15. Nu känns det hur underbart som helst att jag är 20 och får rösta, säger hon.

Tahzan har 142 olika partier att välja bland i valet. Det är ju väldigt många och de flesta har gått ihop i allianser, olika listor, för att kunna ha en chans att kunna påverka. Men partierna i allianserna tycker inte sällan olika och för den alliansen som har makten nu har det ibland varit svårt styra landet på ett effektivt sätt.

Att få en överblick som väljare kan vara svårt, men de flesta här får sin information genom att kolla på irakisk tv.

– De pratar jättemycket om partierna och det finns mycket bra information på internet också om de olika listorna som man kan rösta på, säger Tahzan Ahmad.

Det är framförallt tre allianser som kommer få många väljare i valet, men inget av alternativen lär få majoritet på egen hand och en stor del av våren efter valet verkar därför gå till att reda ut hur landet ska styras. Tahzans uppgift i det hela är att se till att de som röstar på hennes station gör det på rätt sätt.

– Jag ska se till att de som röstar lägger sitt valpapper i ett kuvert och doppar sitt finger, säger hon.

En annan som ska se till att väljarna doppar sitt finger i det blå bläcket är Ogen Matty. Han minns 2005 och tror inte lika många kommer rösta som den gången.

– Förra gången var stämningen jättebra eftersom alla var glada för att kunna rösta för första gången. Lika bra stämning kommer det kanske inte vara den här gången och då kanske inte lika många kommer gå och rösta, säger han.

Bredvid står kompisen Kazem Mohammed som också ska jobba med valet i dag. Han tror att en positiv grej med det här valet är att irakierna nu har bättre koll på sina politiker.

– Nu vet vi mer om vilka politiker som verkligen jobbar för Irak och som inte bara vill tjäna pengar och få makt. Den här gången har folket bättre koll på politikerna i Irak, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se

FAKTA

Det finns 50 000 rösberättigade personer i Sverige, men det väntas även komma personer från Norge och Finland för att rösta. Sverige är 1 av 16 länder (utöver Irak) där irakier kan rösta och totalt väntas utlandsrösterna stå för 7 procent av rösterna i valet.

Flest röstberättigade utomlands finns i Syrien och därefter Jordanien. Sverige har tredje flest röstberättigade irakier, fler än i Iraks grannland Iran.

Källa: Iraks valkommision i Sverige

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista