Maria Sundvall Taavo och Veronica Männikkö på Tjejjouren i Luleå.
Internationella kvinnodagen

Ny sajt för tjejer

I dag fyller internationella kvinnodagen 100 år, det uppmärksammas på många olika sätt runt om i världen. I Sverige så startar till exempel landets alla tjejjourer en gemensam sajt - dagen till ära.

– Det ska vara en mötesplats där alla ska känna sig välkommen, det spelar ingen roll om man behöver stöd eller hjälp eller om man vill läsa en peppande text om sex och kärlek, berättar Veronica Männikkö och Maria Sundvall Taavo som jobbar på Tjejjouren i Luleå.

Mellan fyra och femtusen tjejer hör av sig till tjejjourerna varje år, de senaste åren har fler och fler jourer startats upp och idag finns det sammanlagt ungefär 60 stycken.

– Tjejer hör av sig om allt ifrån våldtäkter, sexuella trakasserier, till att man har bråkat med sin kille eller att man har problem i skolan.

Problemet idag är att många jourer har för lite folk som jobbar och att många ställen drivs helt ideellt.

– Allt som ska göras på dagtid är svårt.

Maria Sundvall Taavo och Veronica Männikkö kan tillexempel bara svara på mail, chatta och ta telefonsamtal på sin fritid. Nu hoppas de att den nya sajten som är gemensam för landets alla jourer ska göra det lättare att hjälpa och få hjälp.

– Vi hjälps åt att ha jour tillsammans, det innebär att vem som helst kan höra av sig när som helst, det är alltid någon jour någonstans i landet som kan svara på frågor. Dessutom kan vi som jobbar dela med oss av erfarenheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista