Avtalsrörelsen

Svårt få till avtal om industrilöner

Den sista mars går avtalen om löner och anställningsvillkor ut för cirka tre miljoner anställda i Sverige. Ungefär 500 000 av dem jobbar inom industrin, och i helgen sa både arbetsgivarna och facket nej till ett bud från medlarna.

Budet innehöll löneökningar på 2,4 procent på 18 månader, men det räckte alltså inte till ett nytt avtal.

– Den nivån man satt är för hög tycker vi, vi kan acceptera en total nivå under de första 18 månaderna på två procent, säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.

Inte heller facket är nöjda med förslaget som kom i helgen. De har begärt 2,6 procent på ett år, och tycker också frågan om bemanningsföretag borde ingå i avtalet. 

– Jag går ifrån jobbet ena dagen på grund av arbetsbrist, och nästa dag är det någon där och gör det jobbet som man tagit in från bemanningsföretag, det är en väldig kränkning av människors företrädesrätt, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Vi har inget emot bemanningsföretag i allmänhet, men just i de här situationerna menar vi att vi måste reglera, fortsätter Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista