Över 700 ensamkommande flyktingbarn har gått under jorden sedan 2005 i Sverige.
Ensamma flyktingbarn

Staten har ansvar men ingen har koll

Uppdaterad 09:52

Hundratals barn har rymt från svenska flyktingboenden de senaste åren. Vissa av barnen flyr vidare till andra länder, men många lever kvar i Sverige, gömda och utan familj.

Svenska staten har ansvar för dem men myndigheterna som ska ha koll har inte det.

16-årige Ali:

Migrationsverket:

Unicef:


Vi ringer till Migrationsverket för att fråga efter någon som är ansvarig för alla ensamkommande flyktingbarn som lever gömda i Sverige.

– Nej, alltså det är ju omöjligt för oss att ha eftersom vi inte har någon vetskap om de här barnen efter att de försvunnit ur våra rullar, säger Kicki Kempe på Migrationsverket.

Hon hänvisar till Socialtjänsten.

– Ja, då har du nog kommit fel. Jag vet inte om det finns någon inom Socialtjänsten i Malmö som har koll på detta, det tror inte jag. Det kanske är Migrationsverket du ska prata med, säger Sema Soer som är enhetschef för den del inom Socialtjänsten i Malmö som är ansvarig för ensamkommande flyktingbarn.

Ingen vet var de tagit vägen

Över 700 ensamkommande flyktingbarn har gått under jorden sedan 2005 i Sverige. Migrationsverket vet inte var de tagit vägen, Socialstyrelsen säger att de inte har något ansvar och i Malmö har Socialtjänsten inte någon koll alls på barnen. Så ser det ut också i flera andra kommuner, säger Christina Heilborn som är barnrättsjurist på Unicef.

– Det vi är kritiska mot är att man inte alltid sätter in resurser och ens försöker hitta barnen, säger Christina Heilborn.

Enligt FN:s barnkonvention, som Sverige har skrivit på, så har alla barn rätt till ett bra liv, till sjukvård och att gå i skolan, säger Christina Heilborn. Men i praktiken lever de gömda barnen utanför samhället och lagarna.

– Det kan naturligtvis vara svårt att hitta barnen, men de sociala myndigheterna har ansvar för alla barn som vistas i Sverige och det gäller ju även de här barnen, säger Christina Heilborn.

"Jag flydde ensam från Somalia"

Ali lever mitt i en ganska stor svensk stad. Han är ett av många ensamkommande flyktingbarn som gått under jorden de senaste åren och som lever utanför samhället. Även om han har rätt till sjukvård så skulle han inte våga gå till sjukhuset och han blir rädd när han ser polisen.

– Jag flydde ensam från Somalia, genom många länder innan jag kom till Sverige, berättar Ali.

Han är 16 år, är ganska liten till växten och gnider sina händer oroligt när vi pratar.

– Jag kom med båt till Malta, några i båten dog på vägen. När vi kom fram tänkte jag att nu kommer jag få en bra framtid, men så blev det inte.

Ali fick, som många andra flyktingar, sitta i fängelseliknande förvar på Malta i sex månader. Ali är livrädd för att skickas tillbaka dit, vilket han ska enligt Migrationsverktes beslut. Därför valde han att rymma och lever gömd nu.

– Det är inget bra liv. Mitt hopp om framtiden är väldigt, väldigt lågt. Jag vet inte vad som kommer hända, säger Ali.

Sara Wåhlin jobbade tidigare på ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn. Hon har själv varit med om hur flera unga killar försvunnit därifrån.

– Ofta får de information om att de ska utvisas, kanske nästa vecka. Då väljer de att lämna boendet. Det sker ofta på kvällarna, att de hoppar ut genom ett fönster när personalen inte ser. Sedan vad som händer, det vet vi inte. Det finns ju ingen uppföljning på det, man kan bara hoppas att de har det bra, säger Sara Wåhlin.

"Barnen riskerar att säljas"

Situationen för barnen som lever ensamma och gömda är ofta väldigt utsatt. Myndigheterna måste agera gemensamt för att hitta dem och hjälpa dem, menar Unicef.

– Barnen lever ju utanför samhället, de lever i en väldig utsatthet eftersom de kanske tvingas att sälja sin kropp för att få någonstans att bo, eller tvingas ta jobb med väldigt dåligt betalt för att kunna äta. De kan hamna i klorna på människohandlare och de befinner sig i en extremt utsatt situation, säger Christina Heilborn som är barnrättsjurist på Unicef.

16-årige Ali, som lever gömd i Sverige, säger att det är ett svårt liv. Han är livrädd att skickas tillbaka till Malta, därför har han gått under jorden.

– Mitt hopp är väldigt, väldigt lågt. Jag vet inte vad som händer i framtiden. Om jag blir sjuk kan jag inte gå till sjukhuset. Jag blir rädd när jag ser polisen, säger Ali.

Svenska staten har ansvar för Ali och alla andra barn som lever gömda, men det är inte alltid man ens försöker hitta barnen, säger Christina Heilborn på Unicef. De är kritiska till det.

– Barnkonventionen gäller de gömda barnen också. Myndigheterna måste agera gemensamt för att ge stöd till barnen, för att kunna hitta dem och hjälpa dem.

Men hur ska det gå till, leder det inte till att barnen hittas och avvisas då?

– Vi anser att det är viktigt att socialtjänsten kan hjälpa barnen i första hand och inte har någon anmälningsskyldighet till polisen. Barnen ska känna sig trygga i kontakten med socialtjänsten, säger Christina Heilborn.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista