För få poliser har utländsk bakgrund

Idag lever inte polisen upp till målet att antalet anställda med utländsk bakgrund ska spegla samhället. Det  hoppas man dock ska ändras nu eftersom fler personer med invandrarbakgrund börjat plugga på Polishögskolan i år. Av de 140 studenterna som kom in senast har 27 procent annan bakgrund än svensk, vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare.

Vår reporter Lars-Peter Hielle träffade polisstudenterna Marko och Adam i Växjö.


Missa inte heller när
P3 Nyheters Lars-Peter Hielle blir nedbrottad


Är det viktigt att antalet poliser representerar samhället i stort?

– Mycket handlar om bemötande, bara för att man är invandrare så innebär det inte respekt, unga tittar idag på uniformen inte vem som är i den, säger Adam som vill jobbar med ungdomsbrottslighet.

I senaste antagningen till Polishögskolan hade 27 procent invandrarbakgrund, som är en rejäl ökning jämfört med tidigare, då det har det har det legat mellan 15-20 procent.

– Jag ser det som mycket positivt eftersom att samhället idag är mångkulturellt och det ser man på de olika ställena i Göteborg, som jag ska till, Angered, Bergsjön och Hjällbo. Så är det väldigt positivt för ungdomarna med en annan etnisk bakgrund, säger Marko Ivanisevic.

Men bland dem som är anställda på polisen så är det fortfarande få med invandrarbakgrund i jämförelse med övriga samhället. Och trots att andelen som antogs till Polishögskolan senast alltså har ökat, så handlar det bara om 38 personer av 140.

– Det är ju på rätt väg, polisen arbetar ju på att få in folk med annan etnisk bakgrund så det är bättre än inget, säger Marko Ivanisevic.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".